Dieta bezglutenowa nie taka zła

Nietolerancja glutenu to dosyć często spotykana reakcja organizmu na kontakt z białkiem roślinnym jakie znajduje się w popularnie wykorzystywanych w przemyśle piekarnianym zbożach.
Owies, pszenica, jęczmień i żyto, od wieków służą człowiekowi do wypieku chleba oraz do wytwarzania innych produktów mącznych. Okazuje się jednak, że dla wielu ludzi to „owoc zakazany”, którego spożycie może zakończyć się konsekwencjami zdrowotnymi. Co ciekawsze, zaobserwowano na przestrzeni wielu lat prowadzonych badań, że gluten często jest źle przyswajany przez osoby z grupą krwi 0. Lekarze nie potrafią znaleźć naukowego powiązania pomiędzy tymi dwoma zależnościami, jednak niezależnie od tego, czy nadwrażliwość na gluten ma podłoże genetyczne, czy też wynika z innych przyczyn, konieczne jest zastosowanie tzw. diety bezglutenowej.
Dieta bezglutenowa to specyficzne zestawienie produktów, w którym wyeliminowane są wszystkie produkty zawierające gluten. Jest to program żywienia przeznaczony dla osób uczulonych na gluten oraz chorych na celiakię. W praktyce oznacza to, że osoby przejawiające nietolerancje glutenu, muszą z większą uwagą czytać etykietki na poszczególnych produktach, a także stosować ich bezglutenowe warianty. Aktualnie dieta bezglutenowa nie wymaga tak dużego poświęcenia jak dawniej, ponieważ producenci zdrowej żywności wychodząc naprzeciw oczekiwaniom tej specjalnej grupy klientów, dostarczają na rynek szereg urozmaiconych produktów, które niczym nie ustępują ich tradycyjnym odpowiednikom.
W diecie bezglutenowej warto sięgać także po produkty takie jak: makaron gryczany, ryżowy czy jaglany, produkty przygotowane z mąki kukurydzianej, gryczanej, ryżowej, lub innej, w której gluten nie występuje. Kasza jaglana, gryczana, amarantus, tapioka, gryka, skutecznie zastępują niedozwolone produkty, pozwalając przygotować w pełni naturalny, wolny od konserwantów i smaczny posiłek.
Każdy kto miał okazję kosztować potraw z kuchni bezglutenowca może przyznać, że chociaż wiele potraw smakuje nieco inaczej, to w dalszym ciągu smakują bardzo dobrze i z powodzeniem można wiele przepisów zastosować w zwykłej kuchni.

*Treści zawarte na serwisie Bezglutenu.pl mają wyłącznie charakter informacyjny. Żadna z nich nie zastąpi wizyty u lekarza, psychologa czy konsultacji leku z farmaceutą. Misją portalu jest działanie informacyjno-edukacyjne. Zanim skorzystasz z porad zawartych w naszym serwisie, zwłaszcza tych o charakterze medycznym, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą z danej branży. Administrator portalu Bezglutenu.pl nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie w praktyce treści opublikowanych na stronie.
PODZIEL SIĘ: