Dieta bezglutenowa — co jeść i jakie produkty bezglutenowe włączyć do jadłospisu

Dreamstime
Dreamstime

Dieta bezglutenowa stosowana jest w profilaktyce i leczeniu celiakii, czyli choroby trzewnej, która polega na zbyt intensywnej odpowiedzi układu odpornościowego na białka pochodzenia zbożowego. Jakie produkty możemy włączyć do swojego jadłospisu, a które są absolutnie zakazane? Podpowiadamy. 

Kiedy stosować dietę bezglutenową?

Jak sama nazwa wskazuje, dieta bezglutenowa jest to sposób żywienia, który całkowicie eliminuje gluten, który jest zawarty w różnych produktach. Stosowana jest w profilaktyce i leczeniu celiakii, czyli autoimmunologicznej choroby trzewnej o podłożu genetycznym, w której spożywanie glutenu prowadzi do bóli brzucha, zmęczenia, niedoborów pokarmowych i innych dolegliwości. Dieta taka stosowana jest również w chorobie Duhringa, czyli skórnej postaci celiakii. Jadłospis taki stosują również osoby, które mają alergię na gluten, który jest drugim, najczęstszym alergenem zaraz po mleku.

Dieta bezglutenowa — co jeść?

Dieta bezglutenowa tak samo jak każda inna powinna opierać się na założeniach zdrowego odżywiania, czyli zawierać pięć pełnowartościowych posiłków i co najmniej 400 g warzyw i owoców dziennie. Musi jednak wykluczać wszelkie produkty, które zawierają gluten, a bazować na produktach bezglutenowych, warzywach, owocach, kaszach bezglutenowych, mięsach, rybach i jajach. Produkty, które można stosować w takiej diecie to ryż, kukurydza, ziemniaki, bataty, gryka, proso, sorgo, tapioka, maniok, soja, soczewica, ciecierzyca, fasola, orzechy, warzywa, owoce i pestki. Z produktów zbożowych możemy jeść: kukurydzę, ryż biały, brązowy, kaszę jaglaną, płatki ryżowe, skrobię kukurydzianą, ryżową, mąkę bezglutenową z tapioki, makarony bezglutenowe, chrupki kukurydziane, popcorn, owies bezglutenowy. Produkty mleczne takie jak: mleko, kefiry, maślanki, nieprzetworzone sery białe i żółte oraz masło również są wskazane.

Czego unikać w diecie bezglutenowej?

Osoby, które stosują dietę bezglutenową, powinny unikać przede wszystkim zbóż, które zawierają gluten. Należą do nich: pszenica, jęczmień, owies i żyto. Konieczna jest również eliminacja wysokoprzetworzonej żywności, fast foodów, produktów panierowanych, wędlin posiadających gluten, mięsa konserwowego, suszonych owoców, proszku do pieczenia, kawy zbożowej, piwa, bułki tartej, keczupu, musztardy, niektórych jogurtów smakowych i deserów mlecznych, mrożonek z dodatkiem przypraw, mieszanek przypraw, zup z makaronem, gumy do żucia czy opłatka świątecznego. Musimy się wystrzegać również gotowych dań takich jak: pierogi, naleśniki, kopytka, a także ciastek, wafli, drożdżówek, pizzy, makaronów, panierki do mięsa czy sosu sojowego. Musimy również pamiętać, że niektóre produkty mogą zawierać ukryty gluten.

*Treści zawarte na serwisie Bezglutenu.pl mają wyłącznie charakter informacyjny. Żadna z nich nie zastąpi wizyty u lekarza, psychologa czy konsultacji leku z farmaceutą. Misją portalu jest działanie informacyjno-edukacyjne. Zanim skorzystasz z porad zawartych w naszym serwisie, zwłaszcza tych o charakterze medycznym, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą z danej branży. Administrator portalu Bezglutenu.pl nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie w praktyce treści opublikowanych na stronie.

PODZIEL SIĘ: