Mąka bezglutenowa

Mąka bezglutenowa

Celiaklia jest chorobą, która ma ziązek z zaburzeniami trawienia i wchłaniania glutenu, czyli białka występującego w zbożach.

Gluten zalicza się do prolamin. Często zdarza się, iż organizm traktuje tę grupę białek jako potencjalne zagrożenie i uruchamia kaskadę reakcji immunologicznych. Leczenie celiaklii opiera się na wyeliminowaniu z diety substancji nietolerowanej przez organizm.

Gluten występuje w wielu zbożach, toteż osoby zmagające się z celiaklią, powinny uważać na pieczywo, kasze, płatki oraz produkty zagęszczane mąką. Do produktów, które nie zawierają glutenu, zalicza się: kukurydzę, ryż, ziemniaki, soję, proso, grykę, tapiokę, amarantus, maniok, soczewicę, fasolę, sago, sorgo,orzechy, mięso, owoce i warzywa.

Za artykuły bezglutenowe uważa się produkty wysoko przetworzone, w których stężenie glutenu nie przekracza 20 mg na kg produktu. Ludzie, którzy cierpią na celiaklię, nie mogą spożywać produktów, które powstały w oparciu o mąkę, kaszę lub płatki uzyskane z pszenicy, orkiszu, jęczmienia, żyta i zwykłego owsa. Mąkę bezglutenową wytwarza się z ziaren kukurydzy, ryżu, soi, prosa, gryki, tapioki, amarantusa, manioka i sorgo.

*Treści zawarte na serwisie Bezglutenu.pl mają wyłącznie charakter informacyjny. Żadna z nich nie zastąpi wizyty u lekarza, psychologa czy konsultacji leku z farmaceutą. Misją portalu jest działanie informacyjno-edukacyjne. Zanim skorzystasz z porad zawartych w naszym serwisie, zwłaszcza tych o charakterze medycznym, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą z danej branży. Administrator portalu Bezglutenu.pl nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie w praktyce treści opublikowanych na stronie.
PODZIEL SIĘ: