Co właściwie oznacza: „bez glutenu”?

montatip lilitsanong z Unsplash
montatip lilitsanong z Unsplash

Moda na jedzenie bezglutenowe jest coraz bardziej popularna. Warto jednak wiedzieć co to takiego oraz czy naprawdę jest aż tak szkodliwe. Gluten to składnik, który może uczulać lub wywoływać nieprawidłowe reakcje w organizmie. Zawiera się przede wszystkim w zbożach oraz produktach pochodnych.

Alergicy lub chorzy na celiakie, powinni zatem wykluczyć z diety posiłki oparte o pszenicę, jęczmień, żyto, owies. Niektóre produkty produkowane na bazie mąki są więc zatem zabronione.

Gluten a produkty gotowe

Może się zdarzyć, ze nawet te produkty, o których w ogóle nie myślałoby się kontekście zawartości glutenu, mogą mieć go w sporej ilości. Tak jest z niektórymi produktami mlecznymi, jak jogurty, serki. Mogą być one zagęszczane właśnie składnikami zawierającymi duże ilości glutenu, jak np. mączka chleba świętojańskiego. To samo tyczy się też wyrobów mięsnych, typu wędliny jak również dań gotowych.

Jednak, dieta bezglutenowa nie musi być uboga. Istnieje wiele kombinacji i zamienników mąki pszennej czy innej. Chorzy, np. na celiakie skazani są całe życie prowadzić dietę bezglutenową, jednak nie oznacza to, że ich posiłki już zawsze będą nudne.

Aleksandra Wiktor

*Treści zawarte na serwisie Bezglutenu.pl mają wyłącznie charakter informacyjny. Żadna z nich nie zastąpi wizyty u lekarza, psychologa czy konsultacji leku z farmaceutą. Misją portalu jest działanie informacyjno-edukacyjne. Zanim skorzystasz z porad zawartych w naszym serwisie, zwłaszcza tych o charakterze medycznym, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą z danej branży. Administrator portalu Bezglutenu.pl nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie w praktyce treści opublikowanych na stronie.
PODZIEL SIĘ: