Jak rozpoznać celiakię?

Evgeni Tcherkasski z Unsplash
Evgeni Tcherkasski z Unsplash

Choroba trzewna, znana szerzej jako celiakia, dotyczy coraz większej ilości osób. Warto wiedzieć zatem, jak ją rozpoznać.

Celiakia to choroba uwarunkowana genetycznie. Jest to pewna nietolerancja pokarmowa, polegająca na zaburzeniu trawienia. Powodem jest zniszczenie ścian jelita, wskutek nieprawidłowej reakcji na gluten. Gluten to białko, zawarte w takich zbożach jak pszenica, jęczmień, żyto czy owies.

Istnieją pewne charakterystyczne objawy dla tej choroby. Najczęściej zaobserwować można bóle i znaczne wzdęcie brzucha. W tym przypadku często popełnia się błąd, spożywając jeszcze większe ilości błonnika, dla poprawy trawienia. W efekcie objawy mogą się nasilić.

Objawy

Pojawiają się również biegunki, co ściśle związane jest także ze znaczną utratą masy ciała. Toksyny, które dostają się do organizmu na skutek nieodpowiedniego wchłaniania pokarmu w jelicie, lub całkowitego uszkodzenia jego ścianek, mogą prowadzić do występowania stanów depresyjnych lub po prostu złego samopoczucia. W skutek zaburzeń wchłaniania się składników odżywczych, w organizmie następuje ich niedobór. Prowadzi to do występowania innych dolegliwości.

Jedynym sposobem na pozbycie się objawów jest wprowadzenie diety bezglutenowej.

Aleksandra Wiktor

*Treści zawarte na serwisie Bezglutenu.pl mają wyłącznie charakter informacyjny. Żadna z nich nie zastąpi wizyty u lekarza, psychologa czy konsultacji leku z farmaceutą. Misją portalu jest działanie informacyjno-edukacyjne. Zanim skorzystasz z porad zawartych w naszym serwisie, zwłaszcza tych o charakterze medycznym, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą z danej branży. Administrator portalu Bezglutenu.pl nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie w praktyce treści opublikowanych na stronie.
PODZIEL SIĘ: