Osoby uczulone na gluten lub cierpiące na celiakię (będącą chorobą genetyczną) muszą stosować na co dzień dietę bezglutenową. Polega ona na eliminacji z jadłospisu wszelkich produktów zawierających gluten.
Bez obaw – współcześnie bardzo łatwo jest znaleźć zamienniki dla pieczywa oraz makaronów z glutenem, a inne produkty (zgodnie z dyrektywami unijnymi) są opatrzone odpowiednimi etykietami informującymi o ich (bez)glutenowej zawartości.
Na początku przede wszystkim warto zapoznać się z listą produktów, które są w diecie zabronione. W skład tejże wchodzą:
– produkty zawierające żyto, pszenicę, jęczmień lub owies (mowa nie tylko o pieczywie, ale też o płatkach śniadaniowych, ciastkach, słodyczach, kawie zbożowej czy…wódce);
– produkty wysoko przetworzone, jak słodycze, sosy, koncentraty, przetwory – w takich wypadkach warto dokładnie czytać etykiety;
– produkty garmażeryjne a także wędliny – gluten bowiem bywa używany jako „polepszacz” smaku – jest stabilizatorem oraz nośnikiem aromatu, wydłuża również termin ważności;
Oprócz zwracania uwagi na skład etykiety danego produktu, warto pamiętać że glutenu nie zawierają:
– zboża takie jak ryż (zarówno biały jak i brązowy), proso, kukurydza, gryka;
– dostępne w sklepach pieczywo bezglutenowe ( wykonane z odpowiedniej mąki i nie zawierające proszku do pieczenia);
– świeże mięsa, ryby, jaja – nie poddane obróbce;
– nieprzetworzony nabiał; jogurty naturalne;
– mrożone oraz świeże warzywa i owoce
W diecie bezglutenowej nie trzeba rezygnować ze słodyczy. Można przygotowywać ciasta i ciasteczka samodzielnie, ze specjalnie dobranych składników, albo zaopatrywać się w nie w sklepach ze zdrową żywnością.
Jeżeli chodzi o napoje – należy przede wszystkim pamiętać o tym, by unikać napojów na bazie zbóż – jak piwo, wódka żytnia czy kawa zbożowa. Poza tym kawa, herbata, alkohole oraz naturalne soki owocowe są dozwolone.
Należy uważać także przy zakupie leków – część z nich może zawierać gluten.