Niestety, celiakia to choroba, której nie da się wyleczyć.
Chorzy na celiakię zmuszeni są do stosowania odpowiedniej diety przez całe życie, aby zapobiec rozwijaniu się innych chorób. Celiakia nie jest typową alergią na gluten. To choroba immunologiczna, objawiająca się nietolerancją na gluten. Jego spożycie powoduje niszczenie jelita cienkiego co z kolei upośledza wchłanianie pokarmu. W konsekwencji u chorych mogą występować inne choroby.
Celiakia – powód leży w genach
Celiakia jest chorobą immunologiczną o podłożu genetycznym, toteż nie można jej zapobiec. Chorzy zmuszeni są więc do stosowania się do diety bezglutenowej. Zabronione jest wiec spożywanie wszelkich produktów zawierających zboża: pszenicę, żyto, jęczmień oraz wszelkie produkty pochodne.
Dieta bezglutenowa może być jednak urozmaicona i choroba nie musi być powodem do tego, aby codzienne posiłki były nudne. Mąki można zastąpić innymi składnikami, jak zmielone orzechy. Istnieje też mnóstwo przepisów dla osób, które nie mogą spożywać glutenu. Chorzy nie są zmuszeni do jedzenia sałatek, można znaleźć sporo przepisów nawet na bezpieczne dla chorych na celiakie wypieki. Jest ich na tyle dużo, że dieta może stać się bardzo urozmaicona i codziennie można wyczarować w kuchni coś zupełnie innego.
Aleksandra Wiktor
*Treści zawarte na serwisie Bezglutenu.pl mają wyłącznie charakter informacyjny. Żadna z nich nie zastąpi wizyty u lekarza, psychologa czy konsultacji leku z farmaceutą. Misją portalu jest działanie informacyjno-edukacyjne. Zanim skorzystasz z porad zawartych w naszym serwisie, zwłaszcza tych o charakterze medycznym, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą z danej branży. Administrator portalu Bezglutenu.pl nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie w praktyce treści opublikowanych na stronie.