Słodycze, słodycze, słodycze… Któż ich nie lubi. Nawet ci, którzy będą zapierać się twardo, że ich nie jedzą i nie czują żadnej pokusy z nimi związanej, zapewne nie mówią całej prawdy! Pobudzenie związane ze słodyczami jest odruchem jak najbardziej naturalnym.
Dlaczego lubimy słodycze?
Aby zrozumieć mechanizm pojawiania się endorfin po spożyciu słodkości, trzeba cofnąć się w czasie do okresu, gdy na świecie żyli nasi praprzodkowie. Hormony szczęścia zapewniały w przeszłości przetrwanie. Dziś nie musimy polować na zwierzynę i rozpaczliwie szukać pożywienia, a więc ten atawizm jest nieco uciążliwy. Co więcej, inklinacje do słodyczy wynikają z ewolucji i akceptacji mleka matki charakteryzującego się delikatnie słodkawym posmakiem. Już kilkugodzinne noworodki wyrażają swoje zadowolenie z faktu obcowania z tym smakiem. Jak? Mimiką swej twarzy! Wynika z tego, że radość związana ze spożywaniem słodkich rzeczy stanowi wrodzoną cechę naszego gatunku.
Powszechnie wiadomo, że wyżej opisane skłonności potrafią być problematyczne dla naszego zdrowia i prowadzić do wielu groźnych chorób, takich jak chociażby cukrzyca. Żyjemy w czasach, w których więcej ludzi przedwcześnie umiera nie z powodu głodu, a właśnie przejedzenia i spożywania niezdrowych pokarmów. Aby żyć zdrowo, na szczęście nie musimy całkowicie rezygnować ze słodkości. Wystarczy przerzucić się na zdrowe przekąski (np. te niezawierające glutenu), które zaspokoją naszego wewnętrznego łasucha.
Bezglutenowe przekąski dla łasuchów
Specjalnie dla naszych czytelników wybraliśmy cztery wyjątkowe przepisy, które dostarczą Wam niezwykłych wrażeń smakowych, nie wpływając negatywnie na zdrowie. Jest jednak jedna uwaga – wszystko z umiarem! Poniżej przedstawiamy nasze smakowite rekomendacje:
- cynamonowo-wiśniowy omlet bezglutenowy (https://uwielbiam.pl/przepis/cynamonowo-wisniowy-omlet-bezglutenowy),
- zdrowa wuzetka bezglutenowa z dodatkiem ksylitolu i naturalnego kakao (https://uwielbiam.pl/przepis/zdrowa-wuzetka-bezglutenowa),
- zakręcone bezglutenowe muffinki kakaowe z serem (https://uwielbiam.pl/przepis/zakrecone-bezglutenowe-muffinki-kakaowe-z-serem).
Jako bonus dołączamy bezglutenowe naleśniki z tuńczykiem, ogórkiem i ketchupem na gorąco (https://uwielbiam.pl/przepis/bezglutenowe-nalesniki-z-tunczykiem-ogorkiem-i-ketchupem-na-goraco). Dlaczego? Bo bycie łasuchem, nie ogranicza się do samych słodyczy!
*Treści zawarte na serwisie Bezglutenu.pl mają wyłącznie charakter informacyjny. Żadna z nich nie zastąpi wizyty u lekarza, psychologa czy konsultacji leku z farmaceutą. Misją portalu jest działanie informacyjno-edukacyjne. Zanim skorzystasz z porad zawartych w naszym serwisie, zwłaszcza tych o charakterze medycznym, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą z danej branży. Administrator portalu Bezglutenu.pl nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie w praktyce treści opublikowanych na stronie.