Przyjście na świat dziecka to ogromna radość, ale i wielka odpowiedzialność. Często od zachowania rodziców i podejmowanych przez nich działań zależeć będzie zdrowy rozwój ich dziecka.
Ważne jest, by pamiętać o tym, że to właśnie w pierwszym roku życia dają o sobie znać różnego typu choroby, takie jak alergie czy nadwrażliwość na poszczególne składniki pokarmowe.
Niemowlęta i dzieci w pierwszym roku życia, są szczególnie narażone na wystąpienie alergii pokarmowej. Niewłaściwa dieta matki w trakcie ciąży oraz w okresie karmienia piersią, mogą zakończyć się występowaniem nadwrażliwości pokarmowej. Szczególnie narażone są te dzieci, u których przynajmniej jedno z rodziców jest alergikiem. Co więcej, alergia u matki lub ojca nie musi być silna lub mieć swojej przyczyny w jedzeniu, ważne jest jednak, że tendencje do zachorowania przekazuje się w drodze dziedziczenia, a co za tym idzie brak odpowiedniej profilaktyki zarówno w życiu płodowym, jak i w pierwszym roku życia, może prowadzić do pojawienia się alergii pokarmowych. Poza mlekiem, niezwykle silnie alergizującym jest także gluten, czyli białko roślinne znajdujące się w popularnie wykorzystywanych zbożach.
W przypadku zaobserwowania u dziecka objawów takich jak: podrażnienia skóry (zaczerwienienie, grudki, pęcherzyki na pośladkach i ich okolicy, w zgięciach łokci i kolan oraz na twarzy), częste napadowe bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia, wymioty, nadmierna płaczliwość, niepokój, bladość skóry, apatyczność, problemy z ulewaniem i kolkami u dzieci powyżej 6 miesiąca życia, a także zbyt mały przyrost wagi, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem. Wszystkie te objawy wywoływane są przez nietolerancje glutenu, jednak tylko na podstawie przeprowadzonych badań z krwi, można ustalić czy jest to reakcja alergiczna, czy też rozwija się celiakia.
Niezależnie od diagnozy, nadwrażliwość na gluten wymaga zastosowania specjalnej diety, z której eliminowane są wszystkie szkodliwe dla zdrowia dziecka produkty. Jeżeli przyczyną zaburzeń jest alergia, można wierzyć, że maluch z niej wyrośnie. Niestety nie można tego powiedzieć o celiakii, która jest chorobą na całe życie.