Aktualności

Warzywne mieszanki idealne na zimowe dni

przyprawy do zup

Susz warzywny zwykle kojarzymy z gotowymi przyprawami w postaci Vegety, Jarzynki czy Kucharka, jednakże w ich składzie znajdziemy wiele niepożądanych składników. Znacznie lepiej jest wybierać produkty, które zawierają w stu procentach warzywa. Dlaczego warto po nie sięgać i jak zrobić własny susz warzywny?

Domowy susz warzywny na każdą porę roku

Susze warzywne są niecenione w przypadku przyrządzania dań. Idealnie nadają się do zup, sosów czy farszu. Z całą pewnością warto więc mieć je w swojej kuchni, a szczególnie wtedy, gdy nadejdą chłodne miesiące. Jeśli mamy własny ogródek, to susz warzywny można przyrządzić ze swoich domowych plonów. Warto wówczas zainwestować w suszarkę do żywności, w której można suszyć zarówno warzywa, jak i owoce, grzyby czy nawet mięso.

Nie zawsze uda nam się znaleźć susz warzywny, który będzie miał bogaty skład. Dlatego też warto przygotować susz samodzielnie, czyli z ulubionych składników i z dowolnych proporcji. W suszu warzywnym może znaleźć się marchew, pasternak, seler, cebula, por, czosnek, pietruszka oraz przyprawy w postaci pieprzu, ziela angielskiego, soli, kurkumy i mielonej papryki.

Przepis na domowy susz warzywny, czyli zdrowsza wersja popularnej Vegety

Ulubione warzywa obieramy i myjemy, a potem osuszamy i kroimy w cienkie talarki lub siekamy nożem. Następnie należy przygotować blachy i wyłożyć je papierem do pieczenia czy też specjalną matą. Na blaszakach umieszczamy rozdrobnione warzywa i przekładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 70 st. C.

Podczas suszenia warzyw w piekarniku, należy pamiętać o tym, aby pozostawić lekko uchylone drzwiczki. Suszymy tak długo, aż będą suche i łamliwe. Co jakiś czas należy też przemieszać warzywa, aby suszyły się równomiernie. Po ich wystudzeniu należy je rozdrobnić w blenderze i dodać przyprawy. Po wymieszaniu całości otrzymujemy aromatyczny i smaczny susz warzywny.

Dlaczego warto sięgać po susze warzywne w kuchni?

Susze warzywne mają mniejszą wartość odżywczą niż świeże warzywa, jednakże straty te nie są aż tak duże. Nie brakuje w nich błonnika, soli mineralnych i naturalnych cukrów. Idealnie sprawdzają się podczas okresu jesienno-zimowego, kiedy to trudno jest kupić dobrej jakości warzywa. Stanowią one też element urozmaicenia codziennej diety.

Susz warzywny nadaje się idealnie do dań mięsnych, do farszów, jako nadzienie do naleśników czy pierogów. Można go dodawać do sałatek, sosów, dressingów, zup, posypywać nim kanapki czy też zapiekanki i dania z makaronu. Podczas kupowania suszu warzywnego, warto jednak zwrócić uwagę, aby nie miał w składzie dodatków w postaci cukru, związków siarki czy oleju utwardzonego.

Artykuł powstał we współpracy ze Spółką Ogrodnik S.A.