Przyklady produktów bez glutenu

W przypadku celiakii mówimy o chorobie trzewnej, która polega na nietolerancji glutenu. Z tym białkiem spotykamy się na co dzień.

Gluten znajduje się w pszenicy, jęczmieniu i życie. W przypadku owsa naukowcy wciąż mają wątpliwości. Wprawdzie wspomniane zboże nie zawiera glutenu, ale podczas zbioru i magazynowania nierzadko dochodzi do zanieczyszczenia. Celiakii nie można bagatelizować. Osoby, które zaobserwują u siebie objawy tej choroby, powinny niezwłocznie zgłosić się do lekarza. Specjalista zleci stosowne badania, które potwierdzą lub wykluczą celiakię.

Osoby, u których zdiagnozowano chorobę, powinny bezwzględnie wyeliminować gluten ze swojej diety. Nieleczona celiakia prowadzi do zaniku kosmków jelitowych, które odpowiadają za przenikanie składników odżywczych do krwi. U chorych na celiakię mamy do czynienia z upośledzonym wchłanianiem substancji pokarmowych. Osoby, które zmagają się z tą chorobą trzewną, często cierpią z powodu anemii, bólów stawów, skurczy, mrowienia nóg, stanów zapalnych skóry, obrzęków i wybroczyn.

Chorzy na celiakię muszą unikać produktów, które zawierają mąkę, płatki oraz kaszę uzyskaną z jęczmienia, pszenicy i żyta. Osoby, które borykają się z tą przypadłością, mogą spożywać następujące produkty:

1) owoce,

2) warzywa,

3) ryż,

4) kaszę jaglaną i gryczaną,

5) pieczywo kukurydziane i gryczane,

6) makaron z mąki ryżowej,

7) samodzielnie przygotowane mięso i ryby (panierka nie może zawierać mąki pszennej),

8) nabiał,

9) jaja.

© Copyright Bez glutenu 2021