Kuchnia bez glutenu

Celiakia jest chorobą, która wymaga szczególnego żywienia – jeśli nie będziemy zwracali uwagę na to, co jemy, będziemy cierpieli na zmiany zapalne jelit. Kuchnia bez glutenu nie powinna sprawić problemu nikomu, kto umie analizować skład produktów, dostępnych w sklepach.

Bez glutenu w kuchni.

Przede wszystkim w kuchni bez glutenu nie mogą pojawiać się najpopularniejsze zboża – takie jak pszenica, jęczmień oraz żyto. Owies nie zawiera glutenu, jednak w produktach z owsem może pojawić się zanieczyszczenie glutenem – z tego powodu należy kupować go wtedy, gdy jest oznaczony jako bezglutenowy. W sklepach ze zdrową żywnością można kupić różnego rodzaju dania bezglutenowe, dzięki czemu istnieje szansa na urozmaiconą dietę, która nie będzie się różniła od diety osoby zdrowej – poza brakiem glutenu. Osoba chora na celiakię musi sprawdzać, czy na przykład wędliny nie zawierają glutenu – mąka jest częstym wypełniaczem mielonego mięsa, lodów, napoi i wielu innych produktów. Z tego powodu najlepiej kupować produkty w opakowaniach z etykietą.

*Treści zawarte na serwisie Bezglutenu.pl mają wyłącznie charakter informacyjny. Żadna z nich nie zastąpi wizyty u lekarza, psychologa czy konsultacji leku z farmaceutą. Misją portalu jest działanie informacyjno-edukacyjne. Zanim skorzystasz z porad zawartych w naszym serwisie, zwłaszcza tych o charakterze medycznym, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą z danej branży. Administrator portalu Bezglutenu.pl nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie w praktyce treści opublikowanych na stronie.
PODZIEL SIĘ: