Jak rozpoznać celiakię?

Choroba trzewna, znana szerzej jako celiakia, dotyczy coraz większej ilości osób. Warto wiedzieć zatem, jak ją rozpoznać.

Celiakia to choroba uwarunkowana genetycznie. Jest to pewna nietolerancja pokarmowa, polegająca na zaburzeniu trawienia. Powodem jest zniszczenie ścian jelita, wskutek nieprawidłowej reakcji na gluten. Gluten to białko, zawarte w takich zbożach jak pszenica, jęczmień, żyto czy owies.

Istnieją pewne charakterystyczne objawy dla tej choroby. Najczęściej zaobserwować można bóle i znaczne wzdęcie brzucha. W tym przypadku często popełnia się błąd, spożywając jeszcze większe ilości błonnika, dla poprawy trawienia. W efekcie objawy mogą się nasilić.

Objawy

Pojawiają się również biegunki, co ściśle związane jest także ze znaczną utratą masy ciała. Toksyny, które dostają się do organizmu na skutek nieodpowiedniego wchłaniania pokarmu w jelicie, lub całkowitego uszkodzenia jego ścianek, mogą prowadzić do występowania stanów depresyjnych lub po prostu złego samopoczucia. W skutek zaburzeń wchłaniania się składników odżywczych, w organizmie następuje ich niedobór. Prowadzi to do występowania innych dolegliwości.

Jedynym sposobem na pozbycie się objawów jest wprowadzenie diety bezglutenowej.

Aleksandra Wiktor

Zapraszamy do współpracy!

Biuro
ul. Żniwna 3, 45-763 Opole Tel: 789 457 741
© Copyright Bez glutenu 2020