Celiakia

Celiakia dieta

Celiakia to choroba, która wymaga stosowania specjalnie dostosowanej diety. Wszystko po to, by wyeliminować z niej gluten, który jest szkodliwy dla osób z celiakią, a całkowicie bezpieczny dla reszty społeczeństwa. Dieta w celiakii polega przede wszystkim na zaprzestaniu kupowania produktów, które mają w sobie mniejszy lub większy dodatek zbóż.

Dieta na celiakię.

Okazuje się, że nie jest to takie łatwe. Wiele produktów, które w zasadzie nie powinny zawierać mąki, mają jej tyle, że nie może ich spożywać osoba z celiakią. Mowa tu na przykład o wędlinach – jedynie szynka najwyższej jakości to produkt bezpieczny, natomiast pozostałe wędliny zawierają więcej lub mniej glutenu. Osoby, które chorują na celiakię, powinny zaopatrywać się w sklepach ze zdrową żywnością. Tam można kupić bezglutenowe mąki, makarony oraz gotowe pieczywo, dzięki czemu można mieć pewność, że jedzenie jest w pełni bezpieczne. Dieta w celiakii to kupowanie jedynie produktów, które zostały oznaczone przez producenta jako bezglutenowe za pomocą odpowiedniej etykiety.