Skuteczne sposoby na zwiększenie odporności

Maarten van den Heuvel z Unsplash
Maarten van den Heuvel z Unsplash

Jesień zadomowiła się na dobre w Polsce. Wraz ze spadkiem temperatur i częstymi opadami atmosferycznymi, nasza odporność ulega osłabieniu. W rezultacie organizm staje się bardziej podatny na różnego rodzaju infekcje, w tym przeziębienie i grypę. W tym roku do znanych nam patogenów dołączył nowy wirus – COVID-19. Jest on szczególnie groźny, ponieważ większość społeczeństwa nie miała z nim żadnego kontaktu, co oznacza, że łatwo przenosi się między ludźmi. Jak wzmocnić układ immunologiczny i uchronić się przed infekcjami? Przedstawiamy skuteczne sposoby na zwiększenie odporności.

Co wpływa odporność?

Każdy z nas może wskazać w swoim otoczeniu osoby, które często zapadają na infekcje oraz takie, które nigdy nie chorują. Odporność jest cechą indywidualną. U części z nas układ immunologiczny działa sprawnie i chroni nas przed infekcjami, u innych z kolei czasem zawodzi i wtedy wdają się różnego rodzaju zakażenia. Na szczęście system odpornościowy można wzmocnić. To, jak sprawnie działa, zależy od kilku czynników:

  • diety oraz zaspokojenia zapotrzebowania na poszczególne substancje odżywcze;
  • aktywności fizycznej;
  • kontaktu z naturą i przebywania na świeżym powietrzu;
  • ubioru stosownego do panujących warunków atmosferycznych;
  • przestrzegania podstawowych zasad higieny.

Dieta na wzmocnienie odporności

To, jak działa nasz organizm, w dużej mierze zależy od tego, czy dostarczamy mu wszystkich niezbędnych substancji odżywczych. Niestety, nie ma jednego superproduktu, którego spożywanie pozwalałoby pokryć zapotrzebowanie na wszystkie składniki niezbędne do życia. W związku z tym musimy zadbać o zdrową i zróżnicowaną dietę. Nie bez powodu naukowcy zalecają spożywanie co najmniej 5 porcji świeżych owoców i warzyw. To właśnie te produkty spożywcze są szczególnie bogate w witaminy, minerały oraz antyoksydanty. Z punktu widzenia budowania odporności kluczową rolę odgrywa witamina C. Znajdziemy ją w wielu owocach i warzywach, w tym w malinach, borówkach, jeżynach, truskawkach, cytrusach i pietruszce. W okresie jesienno-zimowym musimy pamiętać o dostarczaniu organizmowi odpowiednich ilości witaminy D. Wprawdzie nasz organizm potrafi ją samodzielnie wytwarzać, powstaje ona w skórze pod wpływem promieni UV, ale synteza zachodzi tylko od drugiej połowy kwietnia do połowy września. Wynika to z właściwości promieni słonecznych, które zmieniają się w ciągu roku. Witaminę D znajdziemy w tłustych rybach morskich takich jak makrela czy dorsz. Niewielkie ilości tego składnika są obecne również w mleku. Na naszym talerzu nie może zabraknąć też orzechów i jaj, ponieważ stanowią one źródło cynku. Ten minerał odpowiada nie tylko za dobry stan skóry, włosów i paznokci, ale też stanowi kofaktor dla wielu enzymów, przez co uczestniczy w ich aktywacji. Gdy enzym pozostaje nieaktywny niektóre przemiany biochemiczne ustają. Cynk odgrywa też ważną rolę w budowaniu odporności. W naszym menu powinno się znaleźć także chude mięso bogate w łatwo przyswajalne żelazo, produkty pełnoziarniste dostarczające witamin z grupy B oraz mleczne wyroby fermentowane. Te ostatnie zawierają żywe szczepy bakterii kwasu mlekowego, które stanowią naturalną barierę obronną organizmu, chronią nas m.in. przed zatruciami pokarmowymi.

Dieta na wzmocnienie odporności

Sposoby na wzmocnienie odporności – aktywność fizyczna

Naukowcy zauważyli, że regularna aktywność fizyczna stymuluje układ immunologiczny i pozwala mu funkcjonować prawidłowo. Osoby, które prowadzą siedzący tryb życia, nie tylko są bardziej narażone na otyłość, miażdżycę i choroby serca, ale też na infekcje. W tym miejscu warto zaznaczyć, że rodzaj aktywności fizycznej nie ma większego znaczenia. Liczy się systematyczność.  Warto dostosować formę ruchu do swoich indywidualnych potrzeb, aby szybko nie opadł nam zapał.  Jeśli jesteś ekstrawertykiem, to lepiej sprawdzi się spacer z przyjaciółką lub gra w badmintona. W twoim przypadku samotne wypady na siłownię, gdzie każdy skupia się wyłącznie na ćwiczeniach, szybko okażą się nużące. A przecież o to chodzi, by aktywność fizyczna była regularna.

Sposoby na wzmocnienie odporności

Jak świeże powietrze wpływa na budowanie odporności?

Gdy przebywamy na świeżym powietrzu, nasz organizm ma kontakt z wieloma drobnoustrojami – bakteriami, wirusami czy grzybami. Większość z nich nie ma właściwości chorobotwórczych, wręcz przeciwnie, zasiedlając nasze drogi oddechowe, bardzo często chroni nas przed wniknięciem i namnażaniem potencjalnych patogenów. Ponadto kontakt z drobnoustrojami uczy nasz układ immunologiczny prawidłowej reakcji. W rezultacie w sytuacji  zagrożenia system odpornościowy umie oddzielić wroga od przyjaciół. Osoby, które całe dnie spędzają w zamkniętych pomieszczeniach, często skarżą się na alergię. Wynika ona z nieprawidłowej pracy układu immunologicznego.

Jak uniknąć przeziębienia, czyli parę słów o właściwym ubiorze

Wiele osób ciągle zmaga się z kaszlem i katarem, ponieważ nie dba o swój organizm. Pewne ubrania wyglądają bardzo korzystnie na naszej sylwetce, ale mają sporą wadę. Zupełnie nie chronią nas przed chłodem. Zakładanie w chłodny dzień spodni o kroju 7/8, czy chodzenie w rozpiętej ramonesce, bo tak nasz outfit wygląda lepiej, prowadzi do wychłodzenia organizmu. To z kolei osłabia jego siły obronne i zwiększa ryzyko rozwoju przeziębienia czy grypy. Warto pamiętać o tym, aby zawsze dostosowywać swój ubiór do aktualnych warunków atmosferycznych. Mimo że mamy dopiero początek jesieni, poranki bywają bardzo chłodne i wychodzenie z domu w sukience bez rajstop może zakończyć się infekcją.

Jak uniknąć przeziębienia

Boxed Water Is Better z Unsplash

Częste mycie rąk pomaga nie tylko w walce z COVID-19

Pandemia koronawirusa przypomniała nam, jak ważną rolę odgrywa częste mycie rąk wodą z mydłem. Tymczasem to rozwiązanie odgrywa kluczową rolę nie tylko w walce z COVID-19, ale też z wirusem grypy, przeziębienia czy rotawirusem. Jeśli chcemy być zdrowi, po przyjściu do domu, biura czy restauracji powinniśmy umyć ręce w łazience. To samo dotyczy sytuacji, gdy zamierzamy spożywać posiłek. Przed nim także należy umyć ręce. To chroni nas przed przeniesieniem drobnoustrojów chorobotwórczych z klamki czy przycisku w autobusie do naszego organizmu.

Naturalny suplement diety na odporność

Zdrowa, zbilansowana dieta jest bardzo ważna dla prawidłowej pracy naszego systemu odpornościowego. Czasem warto jednak wesprzeć pracę układu immunologicznego, sięgając po naturalny suplement na odporność taki jak Colostrum Colostrigen firmy Genactiv. Działanie tego produktu opiera się na siarze, która pochodzi od krów, które właśnie urodziły cielęta. Colostrum stanowi źródło dobroczynnych substancji wpływających korzystnie na odporność. Gdy na świat przychodzą cielęta, przez 72 h od porodu gruczoły mlekowe ich matki wytwarzają siarę bogatą w przeciwciała, albuminy oraz lizozym. Ma ona za zadanie zapewnić prawidłową pracę układu pokarmowego i odpornościowego młodych cieląt, tym samym przygotowując do życia poza łonem matki. Firma Genactiv produkuje suplement diety Colostrum Colostrigen z siary pobranej w ciągu pierwszych 2 godzin laktacji od momentu porodu. W związku z tym jest ona szczególnie zasobna w dobroczynne składniki budujące odporność. Skuteczność działania Colostrum Colostrigen została udowodniona w badaniach klinicznych.

Colostrum Colostrigen

W przypadku colostrum marki Genactiv mamy do czynienia z produktem całkowicie naturalnym, który nie został poddany żadnym dodatkowym modyfikacjom. Siarę, która odgrywa kluczową rolę w produkcji tego preparatu, pozyskuje się od stada krów w Wielkopolsce, które znajduje się pod stałym nadzorem lekarza weterynarii. Colostrum pobiera się od świeżo ocielonych krów tylko wówczas, gdy są one w pełni zdrowe. Proces ten przeprowadza się z zachowaniem ścisłego reżimu sanitarnego. Dbając o dobrostan nowonarodzonego cielaka firma Genactiv wykorzystuje tylko tę część siary, której cielę już nie potrzebuje. Jego potrzeby są na pierwszym miejscu.

Jak substancje zawarte w colostrum zachowują bioaktywność?

W związku z tym, iż substancje czynne zawarte w colostrum należą do białek, należy chronić je przed potencjalnymi uszkodzeniami. W tym celu firma Genactiv wykorzystuje nowoczesne technologie. Surowiec pochodzący od krów poddaje się procesowi mrożenia i liofilizacji, następnie dosusza się go w niskich temperaturach tak, aby nie doprowadzić do denaturacji zawartych w nim białek.  To rozwiązanie technologiczne jest stosunkowo drogie, pozwala jednak zachować składnikom aktywnym zawartym w colostrum ich bioaktywność. W rezultacie wciąż odgrywają one istotną rolę w budowaniu odporności.

Suplement diety Colostrum Colostrigen marki Genactiv jest produktem w pełni bezpiecznym. Surowiec pozyskany od świeżo ocielonych krów jest badany w certyfikowanych laboratoriach, które weryfikują jego jakość.

*Treści zawarte na serwisie Bezglutenu.pl mają wyłącznie charakter informacyjny. Żadna z nich nie zastąpi wizyty u lekarza, psychologa czy konsultacji leku z farmaceutą. Misją portalu jest działanie informacyjno-edukacyjne. Zanim skorzystasz z porad zawartych w naszym serwisie, zwłaszcza tych o charakterze medycznym, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą z danej branży. Administrator portalu Bezglutenu.pl nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie w praktyce treści opublikowanych na stronie.
PODZIEL SIĘ: