Ksylitol – co warto o nim wiedzieć?

Myriam Zilles z Unsplash
Myriam Zilles z Unsplash

Diabetycy nie mają łatwego życia. Doskonale bowiem zdają sobie sprawę, że kontrolowanie objawów cukrzycy tak naprawdę zależy tylko i wyłącznie od diety i nawyków żywieniowych. Największym ograniczeniem w ich diecie zwykle staje się wykluczenie cukru. Jak wiadomo, każdy z nas ceni sobie od czasu do czasu słodkości, a cukier paradoksalnie ma ogromny wpływ na smak wielu przysmaków. Jednak można go skutecznie zastąpić przy pomocy ksylitolu. Czym on jest i jak się go stosuje?

Ksylitol- co to jest?

Słysząc pojęcie „ksylitol” z pewnością wiele osób zacznie się zastanawiać czego ono dotyczy. Jednak każdy diabetyk z pewnością jest z tą nazwą świetnie zaznajomiony. Wobec tego co to jest ksylitol? Okazuje się, że jest to nic innego jak cukier brązowy. Cechuje się on o wiele mniejszą kalorycznością niż tradycyjny cukier biały, a dodatkowo wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości. To właśnie on zalecany jest jako zamiennik cukru w diecie diabetyków, z racji tego, że ułatwia przyswajanie niektórych minerałów i składników odżywczych.

Jak działa ksylitol?

Ksylitol jest cukrem brzozowym, który wykazuje szereg prozdrowotnych działań w odniesieniu do naszego organizmu. Do najważniejszych kwestii związanych z ksylitolem można zaliczyć:

  • zmniejszenie łaknienia na słodycze i słodkości;
  • podniesienie odporności organizmu ze względu na działanie antybakteryjne;
  • redukcja wydzielania insuliny- co ma szczególne znaczenie dla diabetyków;
  • zapobieganie otyłości;
  • zwiększenie przyswajalności wapnia.

Warto zaznaczyć, że na rynku obecnie pojawiły się specjalne gumy do żucia właśnie z cukrem brzozowym. Mają one zapobiegać infekcjom jamy ustnej i wzmacniać szkliwo zębów.

Ile kalorii zawiera ksylitol?

Ksylitol jest uważany za najzdrowszy zamiennik białego cukru. Wpływ na to może mieć przede wszystkim jego niezwykle niska kaloryczność, a także obniżony indeks glikemiczny. Wobec tego:

  • ksylitol kcal- jedna łyżeczka tego brązowego cukru zawiera jedynie 14 kcal. Dla porównania, cukier biały zawiera aż 27 kcal.
  • ksylitol indeks glikemiczny- jest on co najmniej trzykrotnie niższy niż w przypadku białego cukru. Z tego też powodu ksylitol polecany jest jako słodzik dla diabetyków.

Ksylitol- cena

Cena ksylitolu jest mocno zróżnicowana. Co prawda produkt ten dopiero co zyskuje popularność na polskim rynku, jednak warto przygotować się na to, że będzie on znacznie droższy od cukru białego. Ksylitol na ogół kosztuje około 30 złotych za jeden kilogram. Można nabyć go np. w sklepie dla diabetyków diabetyk24.pl. Warto zauważyć, że coraz powszechniej ksylitol dostępny jest także w marketach spożywczych. Zamawiając go jednak z e-sklepów zwykle można liczyć na nieco bardziej przystępną cenę.

Ksylitol nie tylko dla diabetyków!

Ksylitol to zamiennik cukru białego, który zwykle kojarzony jest jako słodzik w diecie osób borykających się z cukrzycą. Okazuje się jednak, że na ksylitol zdecydować się może każdy. Warto zaznaczyć, że biały cukier, znany również jako „biała śmierć” znacznie zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy. Ksylitol może być więc stosowany w celach profilaktycznych. Co więcej ze względu na swoją niezwykle niską kaloryczność, mogą stosować go również osoby na diecie, czy osoby, które usiłują walczyć z nadwagą. Cukier brązowy zapobiega również rozwojowi próchnicy i skutecznie wspomaga nasz system odpornościowy. Jak więc widać jego wszechstronność sprawia, że korzystać może z niego dosłownie każdy, bez względu na to, czy cierpi na cukrzycę, czy też po prostu chce wyeliminować szkodliwy, biały cukier ze swojej diety.

*Treści zawarte na serwisie Bezglutenu.pl mają wyłącznie charakter informacyjny. Żadna z nich nie zastąpi wizyty u lekarza, psychologa czy konsultacji leku z farmaceutą. Misją portalu jest działanie informacyjno-edukacyjne. Zanim skorzystasz z porad zawartych w naszym serwisie, zwłaszcza tych o charakterze medycznym, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą z danej branży. Administrator portalu Bezglutenu.pl nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie w praktyce treści opublikowanych na stronie.
PODZIEL SIĘ: