Czy chleb bezglutenowy to dobry wybór?

Unsplash
Unsplash

Pieczywo bezglutenowe w obecnych czasach zyskuje coraz więcej zwolenników. Jest to bardzo dobre rozwiązanie dla osób z nietolerancją glutenu. Jaki wobec tego chleb bezglutenowy będzie najlepszy? Odpowiedź znajdziesz w tym artykule.

Jakie zalety posiadają chleby bezglutenowe

Chleb bezglutenowy jak sama nazwa wskazuje nie posiada glutenu. Gluten to składnik tradycyjnego pieczywa, który powoduje coraz częściej problemy ze strony przewodu pokarmowego. Jest to również składnik, którego nie mogą spożywać osoby cierpiące na celiakie. Z powodu ciągle rosnącej liczby osób nietolerujących glutenu powstał bezglutenowy chleb. Zarówno ten domowy chleb bezglutenowy jak i ten wypiekany przez piekarnie pomaga poprawić  samopoczucie związane z nietolerancją glutenu. Chleb bezglutenowy wieloziarnisty czy na przykład z mąki ryżowej lub mąki jaglanej daje możliwość normalnego spożywania chleba osobom, które muszą wykluczyć ze swojej diety chleb z glutenem. Pieczywo bezglutenowe w niczym nie jest gorsze od zwykłego tradycyjnego chleba. Tak samo posiada chrupiącą skórkę, piękny zapach. Ponad to chleb bez glutenu jest pieczywem o znacznie wyższej jakości niż pospolity, zwykły chleb. Jest lekkostrawny i dobrze wpływa na pracę układu pokarmowego.

Z jakiej mąki można zrobić chleb bezglutenowy

Istnieje szereg rodzajów produktów z których można uzyskać mąkę do wypieku chleba bezglutenowego. Najpopularniejsze mąki bezglutenowe to: mąka gryczana, mąka z siemienia lnianego, mąka kukurydziana, mąka ryżowa, mąka ziemniaczana, mąka jaglana. Do pieczenia chleba bezglutenowego można też użyć ziaren czy owoców. Bardzo dobry jest chlebek bananowy bezglutenowy na bazie bananów. Bezglutenowe pieczywo może zawierać najróżniejszy skład, który dostarcza wielu składników odżywczych i jest równie dobry w smaku co chleb z mąki pszennej. Gotowy chleb bezglutenowy dostępny jest w wielu piekarniach, dzięki czemu nie musisz martwić się pieczeniem chleba w domu.

Czy chleb bez glutenu jest zdrowy

Zdecydowanie można powiedzieć, że chleb bezglutenowy jest zdrowy. Przede wszystkim nie powoduje problemów ze strony układu pokarmowego, zawiera sporo wartości odżywczych zwłaszcza wieloziarnisty czy ten z różnymi innymi wartościowymi dodatkami. Uprawa roślin do produkcji mąki bezglutenowej zazwyczaj pochodzi z ekologicznych i certyfikowanych upraw. Wszystko to wpływa na dobrą jakość takiego chleba. Chleb bezglutenowy jest niezastąpiony w przypadku osób chorujących na celiakię czy nietolerancję glutenu. Tekst powstał ze współpracy z Piekarnią HERT.

*Treści zawarte na serwisie Bezglutenu.pl mają wyłącznie charakter informacyjny. Żadna z nich nie zastąpi wizyty u lekarza, psychologa czy konsultacji leku z farmaceutą. Misją portalu jest działanie informacyjno-edukacyjne. Zanim skorzystasz z porad zawartych w naszym serwisie, zwłaszcza tych o charakterze medycznym, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą z danej branży. Administrator portalu Bezglutenu.pl nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie w praktyce treści opublikowanych na stronie.
PODZIEL SIĘ: