Dieta bez glutenu dla wielu osób stanowi konieczność. W przypadku zdiagnozowania alergii na gluten czy celiakii, należy jak najszybciej wyeliminować to białko ze swojego menu, ponieważ może wyrządzić sporo szkody, w tym uszkodzić kosmki jelitowe. Odpowiadają one za wchłanianie składników odżywczych, dlatego destrukcyjne działanie glutenu na nie skutkuje gorszą przyswajalnością chociażby żelaza, co może prowadzić do anemii. Przedstawiamy szybkie przekąski bezglutenowe.
Świeżo umyta marchewka
To idealne rozwiązanie dla osób, które cenią sobie zdrowe przekąski. Marchewka stanowi bogate źródło witaminy A, odpowiedzialnej za prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Ponadto wywiera korzystny wpływ na stan naszej skóry, gdyż jest zaliczana do silnych antyoksydantów. Marchewka nie zawiera glutenu. Można ją oskrobać, umyć i zjeść. Nie trzeba tracić wiele czasu na przygotowanie posiłku.
Ugotowane jaja
Jeśli chcesz szybko zjeść coś sycącego, z pewnością nie zawiera glutenu, wystarczy sięgnąć po jajka. Ugotujesz je w kilka minut, a po chwili możesz zjeść z dodatkiem soli. Jaja stanowią bogate źródło białka, wapnia odpowiedzialnego za zdrowe kości, żelaza uczestniczącego w syntezie hemoglobiny oraz cynku odpowiedzialnego za zdrową skórę, włosy i paznokcie.
Świeże owoce
Owoce także są wolne od glutenu, zwłaszcza gdy są świeże, a nie kupujemy je w formie dodatku do gotowej owsianki, którą wystarczy tylko rozpuścić w gotowanej wodzie. Warto jeść spore ilości świeżych owoców, zwłaszcza że przed spożyciem wystarczy je po prostu umyć pod bieżącą wodą. Stanowią one bogate źródło witamin i minerałów. Dostarczają też przeciwutleniaczy, czyli związków zwalczających wolne rodniki – reaktywne cząstki, które mogą uszkadzać różne struktury w komórce, w tym DNA.
Orzechy i nasiona
Orzechy oraz nasiona słonecznika, dyni czy sezamu także są wolne od glutenu. Dostarczają organizmowi nienasyconych niezbędnych kwasów tłuszczowych. To właśnie one zwalczają stany zapalne w organizmie i chronią skórę przed powstawaniem zmian trądzikowych. Orzechy to szybka i zdrowa przekąska, która oprócz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, dostarcza organizmowi cynku, magnezu oraz żelaza.
Płatki kukurydziane i kefir
Jeśli masz ochotę na szybką przekąskę bezglutenową, możesz sięgnąć po płatki kukurydziane ze znakiem przekreślonego kłosa oraz kefir. Płatki kukurydziane, jeśli nie zostaną zanieczyszczone w procesie produkcji glutenem, to go nie zawierają. Stanowią bogate źródło żelaza, dlatego też przeciwdziałają anemii. Ponadto dzięki wysokiej zawartości błonnika ułatwiają wypróżnianie i regulują poziom cukru oraz cholesterolu we krwi.
*Treści zawarte na serwisie Bezglutenu.pl mają wyłącznie charakter informacyjny. Żadna z nich nie zastąpi wizyty u lekarza, psychologa czy konsultacji leku z farmaceutą. Misją portalu jest działanie informacyjno-edukacyjne. Zanim skorzystasz z porad zawartych w naszym serwisie, zwłaszcza tych o charakterze medycznym, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą z danej branży. Administrator portalu Bezglutenu.pl nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie w praktyce treści opublikowanych na stronie.