Celiaklia jest chorobą trzewną. W jej przypadku mamy do czynienia z nietolerancją glutenu, czyli białka, które naturalnie występuje w nasionach zbóż, w tym pszenicy.
To schorzenie zazwyczaj ujawnia się w dzieciństwie, ale zdarza się, że na celiakię zapadają osoby między 35. a 55. rokiem życia. Z przeprowadzonych badań wynika, iż nietolerancja glutenu dwa razy częściej dotyka kobiet niż mężczyzn. Osoby, cierpiące na celiakię, nie zawsze zdają sobie sprawę, że borykają się z poważną chorobą.
Nie można lekceważyć celiakii, ponieważ ta postępując, wyniszcza organizm. Ludzie, u których występuje nietolerancja na gluten, są szczególnie narażeni na rozwój anemii, osteoporozy, zmian nowotworowych i neurologicznych. Dotychczas przemysł farmaceutyczny nie opracował leku na celiakię. W większości przypadków zmiana diety przynosi pożądane rezultaty.
Osoby, które cierpią na celiakię, mogą spożywać:
1) napoje: kawa, herbata, herbatki ziołowe, kakao naturalne, woda mineralna,
2) produkty mleczne: mleko, maślanka, kefir, serwatka, sery białe, feta,
3) mięsa, ryby: świeże mięso, podroby, ryby, owoce morza, wędliny wysokogatunkowe (niebezpieczne są wędliny suche, vide krakowska, kabanosy),
4) tłuszcze: masło, margaryny, oleje, oliwa z oliwek, tran,
5) warzywa i owoce: bez ograniczeń,
6) pieczywo, kasze, płatki: pieczywo i makarony bezglutenowe, makaron ryżowy i sojowy, kasza kukurydziana, kasza jaglana, gryczana, kleik ryżowy, kukurydza prażona, chrupki czyste kukurydziane. Ważne: płatki ryżowe i kukurydziane, które zawierają słód jęczmienny, są zakazane!
*Treści zawarte na serwisie Bezglutenu.pl mają wyłącznie charakter informacyjny. Żadna z nich nie zastąpi wizyty u lekarza, psychologa czy konsultacji leku z farmaceutą. Misją portalu jest działanie informacyjno-edukacyjne. Zanim skorzystasz z porad zawartych w naszym serwisie, zwłaszcza tych o charakterze medycznym, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą z danej branży. Administrator portalu Bezglutenu.pl nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie w praktyce treści opublikowanych na stronie.