Celiakia to choroba, której przyczyna jest jednoznaczna i świetnie poznana – odpowiada za nią gluten, substancja, która występuje w ziarnach zbóż. Nietolerancja glutenu może pojawić się zarówno u małego dziecka, jak i u osoby dorosłej. U osoby uczulonej na to białko, wywołuje on zapalenie jelit i zanik kosmków – przez co stan zdrowia pogarsza się.
Gluten, a celiakia.
Nie daje to jednak odpowiedzi na pytanie, dlaczego niektóre osoby mogą bezkarnie objadać się pszennymi bułkami, a dla innych są one przyczyną dolegliwości. Gluten można podawać małym dzieciom dopiero po dziesiątym miesiącu życia – ryzyko zachorowania na celiakię jest u małego dziecka bardzo duże, dlatego nie warto ryzykować uszkodzenia jelit. Nowe zalecenia wskazują na to, że jeśli dziecko jest chore na celiakię, to lepiej wykryć ją w bardzo wczesnym wieku, niż później. Jednoczesne karmienie piersią i podawanie glutenu może być metodą, na zmniejszenie ryzyka zachorowania. Celiakia u osób dorosłych może być po prostu ujawnieniem się cichej formy choroby, która towarzyszyła nam od dziecka.
*Treści zawarte na serwisie Bezglutenu.pl mają wyłącznie charakter informacyjny. Żadna z nich nie zastąpi wizyty u lekarza, psychologa czy konsultacji leku z farmaceutą. Misją portalu jest działanie informacyjno-edukacyjne. Zanim skorzystasz z porad zawartych w naszym serwisie, zwłaszcza tych o charakterze medycznym, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą z danej branży. Administrator portalu Bezglutenu.pl nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie w praktyce treści opublikowanych na stronie.