Stosowanie bezglutenowego menu bywa niełatwe i stanowi wyzwanie dla wielu osób. Właśnie dlatego ogromnym ułatwieniem jest bezglutenowa dieta pudełkowa, dzięki której można odzyskać dobre samopoczucie i zadbać o organizm. Dowiedz się więcej o cateringu dietetycznym w bezglutenowej wersji.
Leczniczy jadłospis bez glutenu
Gluten to mieszanina białek zawartych w ziarnach zbóż, takich jak pszenica, żyto i jęczmień. To właśnie ona nadaje wypiekom pulchność i apetyczną sprężystość. Coraz częściej słyszy się o osobach, które nie mogą spożywać glutenu, ponieważ powoduje to u nich szereg dolegliwości. Wśród nich szczególne miejsce zajmują chorzy na celiakię – autoimmunologiczną chorobę o podłożu genetycznym. W ich przypadku nawet śladowa ilość glutenu działa toksycznie, bezpowrotnie niszcząc kosmki jelitowe i upośledzając wchłanianie składników odżywczych. Prowadzi to do wielu niedoborów i uciążliwych objawów klinicznych, które dotykają zarówno jelita cienkiego, jak i wielu innych narządów, skutkując poważnymi schorzeniami oraz silnym dyskomfortem w jamie brzusznej. Właśnie dlatego, w przypadku celiakii, przez resztę życia obowiązuje ścisła dieta bez glutenu.
Kto jeszcze powinien wyeliminować gluten?
Oddzielną grupą zainteresowanych bezglutenowym menu są osoby borykające się z alergią na gluten oraz pacjenci z jego nietolerancją objawiającą się w postaci choroby Dühringa. Symptomami tych dolegliwości są m.in. różnego rodzaju wysypki, pęcherzyki i wykwity na skórze oraz problemy z układem pokarmowym i oddechowym pojawiające się jakiś czas po zjedzeniu potrawy z glutenem. W tym przypadku bezglutenowa dieta jest zalecanym sposobem odżywiania, lecz nie trzeba przestrzegać jej tak restrykcyjnie jak przy celiakii. Warto jednak zachować ostrożność, ponieważ lekceważona alergia może zakończyć się wstrząsem anafilaktycznym. Komu jeszcze przysłuży się jadłospis pozbawiony glutenu? Ludziom, którym towarzyszy nadwrażliwość na tę substancję. W takim przypadku warto porzucić przysmaki z glutenem, aby ustrzec się m.in. przed wzdęciami, ciągłym zmęczeniem oraz bólami brzucha i głowy.
Pudełkowa dieta bezglutenowa upraszcza życie
Niestety nie wystarczy wykluczyć z posiłków zbóż, aby dieta była bezglutenowa. Dlaczego? Gluten jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym, służąc producentom m.in. jako niedrogi nośnik aromatu, stabilizator oraz popularny zagęstnik. W związku z tym mnóstwo produktów zawiera jego niewielkie ilości. W przypadku osób chorych, które nie powinny mieć do czynienia z tym składnikiem, staje się to nie lada problemem.
Przestrzeganie zaleceń bezglutenowej diety nie jest proste – wielu z nas nie wyobraża sobie życia bez chrupiących bułeczek i domowego ciasta. Ponadto oznaczone znakiem przekreślonego kłosa bezglutenowe wyroby nie są ani łatwo dostępne, ani tanie. Kłopotliwe bywa także odpowiednie zbilansowanie jadłospisu pod względem właściwej kaloryczności i zawartości makroskładników, witamin i minerałów. Popularne produkty zbożowe są skarbnicą wielu ważnych substancji, a pozbawiona ich dieta może zawierać zbyt mało błonnika, w zamian obfitując w produkty o wysokim indeksie glikemicznym.
Aby ustrzec się przed napadami wilczego głodu i groźnymi niedoborami, warto zdecydować się na dietę bezglutenową w cateringu dietetycznym. Tego rodzaju dieta pudełkowa zawiera posiłki oparte na profesjonalnie zbilansowanych, dozwolonych składnikach, wśród których znajdziesz bezglutenowe zboża i pseudozboża, dużo warzyw i owoców, nieprzetworzone mięsa, ryby i jajka, nabiał, miód czy oliwę z oliwek. W serwowanych potrawach nie znajdziesz natomiast pszenicy, żyta, jęczmienia i podatnego na zanieczyszczenie glutenem owsa. Dostarczane posiłki są urozmaicone, co pozwala wytrwać na diecie, ciesząc się wieloma kulinarnymi doznaniami.
Catering dietetyczny dla celiaków
Z uwagi na powszechne zanieczyszczenia glutenem osoby z celiakią powinny korzystać tylko i wyłącznie z ofert producentów cateringu, którzy posiadają certyfikat „Menu bez glutenu ®” przyznawany przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Decydując się na usługi certyfikowanego dostawcy, zyskujesz pewność, że dostarczane dania, oprócz tego, że składają się z bezglutenowych składników, powstają w bezpieczny sposób, który uniemożliwia przedostanie się do nich glutenu z innych źródeł. Obowiązkowe są zatem specjalistyczne szkolenia personelu, odpowiednio przystosowane pomieszczenia kuchenne, stosowanie osobnych desek do krojenia, naczyń, noży, a nawet gąbek do zmywania. I choć wszystkie te działania wymagają nakładów ze strony firmy cateringowej, poprawa jakości życia osób z celiakią jest czymś absolutnie bezcennym.
Przekonaj się, że życie bez glutenu jest możliwe!
Bezglutenowa kuchnia jest pełna atrakcyjnych możliwości i smaków, które warto poznać. Jeśli jednak samodzielne wymyślanie i gotowanie bezglutenowych dań nie jest Twoim ulubionym zajęciem, zamówienie pudełkowej diety bezglutenowej pomoże Ci zadbać o zdrowie w prosty i skuteczny sposób. Bądź spokojny o to, że posiłki w boxach są zarówno apetyczne, jak i sprzyjają dobremu zdrowiu.
*Treści zawarte na serwisie Bezglutenu.pl mają wyłącznie charakter informacyjny. Żadna z nich nie zastąpi wizyty u lekarza, psychologa czy konsultacji leku z farmaceutą. Misją portalu jest działanie informacyjno-edukacyjne. Zanim skorzystasz z porad zawartych w naszym serwisie, zwłaszcza tych o charakterze medycznym, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą z danej branży. Administrator portalu Bezglutenu.pl nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie w praktyce treści opublikowanych na stronie.