Zalecenie stosowania diety bezglutenowej może być okresowe lub jako konieczny sposób żywienia na całe życie. Mąka bez glutenu to podstawowy składnik, z którego powstają bazowe produkty w takiej diecie czyli chleb i inne codzienne pieczywo.
Chleb – produkt jedzony codziennie
Chleb to podstawowy składnik codziennego odżywiania. To też tradycyjny symbol dzielenia się i podstawy życia. Od pokoleń pieczono go w każdej kuchni. Obecnie coraz więcej osób wraca do samodzielnego przygotowania pieczywa. Dostępne są specjalne urządzenia do pieczenia o rozmiarach, które zmieści się w każdej kuchni. Nie trzeba mieć własnego dużego chlebowego pieca. W diecie z wykluczeniami pieczywo z mąki bez glutenu jest również bardzo ważnym produktem.
Mąki bezglutenowe – mieszanki do wypieku
Wypiek chleba z mąki bez glutenu najlepiej zacząć od gotowych mieszanek. Robiąc zakupy online z dostawą do domu w Organic Market można zamówić takie mąki bezglutenowe w jakości ekologicznej. Mix pan cereal to mieszanka do wypieku chleba pełnoziarnistego, w której występuje ryżowa mąka razowa bezglutenowa. Mix pan classic to klasyczna mieszanka do wypieku chleba. Mieszanki, w których jest bezglutenowa mąka wzbogacone są w gumę guar czyli naturalną substancję zagęszczającą. Mehl Farine to uniwersalna mieszanka, na którą składają się mąki bezglutenowe: ryżowa i kukurydziana.
Bezglutenowa mąka – z czego powstaje?
Gluten to białko występujące w pszenicy, orkiszu, kamucie, samopszy, płaskurce, życie i jęczmieniu. Mąka bezglutenowa uzyskiwana jest z ziaren i nasion, które naturalnie nie zawierają glutenu. Taka mąka bez glutenu może być zrobiona przez każdego za pomocą miksera. Trzeba mieć jednak pewność, że użyte ziarna nie miały kontaktu z glutenem podczas wzrostu, zbioru i pakowania. Bezglutenowa mąka powstaje z ziaren: ryżu, kukurydzy, prosa, gryki, quinoa, sorgo, teff i amarantusa. Ziarna roślin strączkowych też są dobrym źródłem na mąkę bez glutenu.
Mąka bez glutenu z orzechów
Mąka bezglutenowa z orzechów to bardzo cenny dodatek do ciast i wypieków, zarówno pod względem smaku jak i zalet technologicznych. Bezglutenowa mąka migdałowa ułatwia uzyskanie dobrej struktury ciasta i nadaje mu lepkości, chociaż jest to mąka bez glutenu. Mąki bezglutenowe z orzechów mają przyjemny łagodny smak co pozwala na ograniczenie dodawania do ciasta środków słodzących i tłuszczów. Robiąc zakupy online z dostawą do domu w Organic Market warto wypróbować w pieczywie i ciastach takie mąki bez glutenu.
Co to jest mąka razowa bezglutenowa?
Mąka razowa bezglutenowa, analogicznie jak w przypadku mąki z ziaren glutenowych, powstaje poprzez zmielenie całego, nieoczyszczonego ziarna. Dlatego mąka razowa bezglutenowa zawiera wszystkie cenne składniki zboża, ziarna, pestek czy orzechów, z których powstaje. Dieta bezglutenowa ma wiele wykluczeń żywieniowych więc mąka razowa bezglutenowa jest cennym dodatkiem do diety.
Owsiana mąka bez glutenu
Owies jeszcze parę lat temu był wymieniany w zestawie zbóż zawierających gluten. Okazało się, że owies rosnąc na polu jest bardzo podatny na „zanieczyszczenie” ziarnami zbóż glutenowych, a zwłaszcza pszenicy. Warto było temu zaradzić, bo przecież owies jest bardzo odżywczym zbożem i bardzo cenna jest możliwość skorzystania z jego produktów w diecie bezglutenowej. Taka bezglutenowa mąka owsiana czy bezglutenowe płatki owsiane powstają w nadzorowanym procesie – od wysiania ziarna owsa na polach uprawnych, aż do produkcji gotowych płatków i maki bez glutenu.
*Treści zawarte na serwisie Bezglutenu.pl mają wyłącznie charakter informacyjny. Żadna z nich nie zastąpi wizyty u lekarza, psychologa czy konsultacji leku z farmaceutą. Misją portalu jest działanie informacyjno-edukacyjne. Zanim skorzystasz z porad zawartych w naszym serwisie, zwłaszcza tych o charakterze medycznym, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą z danej branży. Administrator portalu Bezglutenu.pl nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie w praktyce treści opublikowanych na stronie.