Gluten informacje

Zalecenia żywieniowe w diecie bez glutenu

Celiakia jest chorobą trzewną, która polega na nietolerancji glutenu zawartego w zbożach. Nadwrażliwość na prolaminy (białka) prowadzi do zaburzeń trawienia i wchłaniania jelitowego.

Choć nie każdy z nas zmaga się z celiakią, lekarze zachęcają do ograniczenia spożycia produktów, które zawierają gluten. Zmiana diety pozwala pozbyć się przykrych dolegliwości tj. przewlekłe zmęczenie, wysypki, bóle brzucha, głowy i stawów . Wśród zbóż, które zawierają gluten, wymienia się pszenicę, żyto i jęczmień.

Owies wciąż dzieli środowiska naukowe. Niektórzy badacze twierdzą, iż płatki owsiane nie przyczyniają się do zaburzeń trawienia i wchłaniania jelitowego. Inni z kolei wskazują na ryzyko zanieczyszczenia owsa drobinami ziaren glutenowych.

To białko zbożowe pojawiło się w naszej diecie stosunkowo niedawno tj. ok. 10 tysięcy lat temu. W związku z tym organizm człowieka nie zdążył wykształcić enzymów odpowiedzialnych za całkowite trawienie glutenu. Osoby, które podejrzewają, że ich złe samopoczucie ma związek z nietolerancją glutenu, powinny ograniczyć spożycie produktów, które zawierają to białko. Warto jednak pamiętać, iż lekarze odradzają całkowite wyeliminowanie tego składnika, jeśli wcześniej nie zdiagnozowano celiakii.

Osoby, które cierpią na tę groźną chorobę, powinny jeść jak najwięcej warzyw i owoców. Ludzie, którzy zmagają się z celiakią, mogą spożywać ryż, kaszę jaglaną, nabiał i samodzielnie upieczone mięso. Wprawdzie mięso nie zawiera glutenu, ale podczas obróbki kulinarnej czasem obtacza się kotlety w mące pszennej. Jednocześnie zwykłe pieczywo należy zamienić na bezglutenowe. Wyroby z mąki kukurydzianej i gryczanej powinny być oznaczone przekreślonym kłosem, w przeciwnym wypadku mogą zawierać śladowe ilości glutenu. Warto pamiętać, iż produkty tj. pierogi, naleśniki i makarony najlepiej przygotować w domowym zaciszu z wykorzystaniem mąki bezglutenowej.

Osoby, które borykają się z celiakią powinny dokładnie czytać etykiety. Czasem produkty, które sprawiają wrażenie wyrobów bezglutenowych, mogą zawierać śladowe ilości tego białka. Chorzy na celiakię powinni wyeliminować ze swojej diety wyroby garmażeryjne tj. parówki, kotlety, hamburgery. Niestety, wiele firm zwiększa masę wędlin, dodając do nich mąkę. Życie osób, u których stwierdzono nadwrażliwość na gluten, nie jest proste. Chorzy na celiakię nie mogą spożywać posiłków na mieście.