Gluten informacje

W czym znajdę gluten

Osoby będące na diecie bezglutenowej powinny unikać wszystkich produktów je zawierających. Przyjmuje się, że produkt przetworzony jest bezglutenowy, jeżeli zawiera w sobie glutenu mniej niż 20 ppm (20 mg na kg).

Produktami zabronionymi w diecie bezglutenowej są: pszenica, orkisz, jęczmień, żyto, owies i produkty je zawierające. Co za tym idzie, gluten znajduje się w każdym pieczywie nieoznaczonym jako bezglutenowe, w którego skład wchodzi jedno z wymienionych zbóż. Unikać należy również kasz i płatków jęczmiennych oraz owsianych, mąk pszennej, jęczmiennej i żytniej. Z diety wykluczone są również ciastka, ciasta, pizza i pozostałe potrawy, przygotowywane z mąki zawierającej gluten.

Gluten jest zawarty również w klasycznych panierkach, gdyż przygotowywane są z reguły na bazie mąki pszennej i bułki tartej. Gluten zawiera również słód jęczmienny, dodawany często do napojów mlecznych.

Gluten zawiera również popularna kawa zbożowa (tzw. Inka), kakao owsiane, piwo, proszek do pieczenia, sosy sojowe (mimo, że soja nie zawiera glutenu, to mają one dodatki zbóż). Dla wegetarian ważną informacją jest, iż gluten zawiera m.in. seitan, czyli zastępnik mięsa przez nich stosowany.

Poza wymienionymi produktami, gluten mogą zawierać wędliny wysokowydajne, jogurty, maślanki, tanie sery żółte, konserwy rybne i mięsne oraz wiele innych. Sztuczne wypełniacze znajdują się w wielu produktach, które teoretycznie są bezglutenowe, więc najlepiej szukać produktów z przekreślonym kłosem – symbolem żywności bez glutenu.