W czym jest gluten?

Pod terminem gluten rozumiemy substancję białkową, mieszankę białek, która występuje w niektórych zbożach.

Ten związek znajdziemy w: pszenicy, orkiszu, jęczmieniu, życie. W przypadku owsa napotykamy na przeszkodę. To zboże często jest zanieczyszczone ziarnami pszenicy, jęczmienia i żyta. osoby, które borykają się z celiaklią, powinny unikać produktów otrzymanych w wyniku przeróbki pszenicy, orkiszu, jęczmienia, żyta i owsa, chyba że to ostatnie zostało specjalnie przygotowane i przebadane na obecność glutenu.

Przemysł farmaceutyczny nie opracował leku na celiaklię. Ludzie, którzy cierpią na nietolerancję glutenu, muszą zmodyfikować swoją dotychczasową dietę. Wyeliminowanie produktów zawierających gluten jest koniecznością. Przeprowadzone badania wskazują, iż odpowiednia dieta pozwala pozbyć się nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego tj. biegunki, bóle brzucha.

Warto pamiętać, iż gluten znajduje się w pieczywie, makaronie, ciastach, płatkach i kaszach, wędlinach, słodyczach, piwie i nabiale. Warto dokładnie czytać etykietki i unikać produktów na bazie pszenicy, orkiszu, jęczmienia, żyta i owsa.

© Copyright Bez glutenu 2021