Uczulenie na gluten

Podstawowym składnikiem diety na świecie jest gluten. Ostatnie przypadki uczulenia na ten składnik wskazują, że wiele dorosłych osób nie może spożywać glutenu, gdyż ten ma bardzo niekorzystny wpływ na organizm. Gluten występuje w większości zbóż, dlatego osoba uczulona na niego musi uważnie kontrolować swoją dietę.

Objawy.

W jaki sposób objawia się alergia na gluten? Objawy dotyczą w dużej mierze układu pokarmowego. Chory może cierpieć na ciągłe zaparcia oraz biegunki – co przypomina zespół jelita wrażliwego. Osoba uczulona na gluten jest ciągle zmęczona, a pozostałe układy także nie działają w prawidłowy sposób. Uczulenie na gluten najłatwiej potwierdzić podczas testów skórnych w gabinecie alergologicznym. W najgorszej sytuacji znajdują się dzieci, które urodziły się z uczuleniem na gluten. Gdy tylko ten składnik zostanie wprowadzony do diety, dziecko zaczyna chorować, nie rośnie i ma problemy z układem trawiennym. U małych dzieci może rozwinąć się celiakia – najpoważniejsza forma uczulenia na ten składnik.

*Treści zawarte na serwisie Bezglutenu.pl mają wyłącznie charakter informacyjny. Żadna z nich nie zastąpi wizyty u lekarza, psychologa czy konsultacji leku z farmaceutą. Misją portalu jest działanie informacyjno-edukacyjne. Zanim skorzystasz z porad zawartych w naszym serwisie, zwłaszcza tych o charakterze medycznym, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą z danej branży. Administrator portalu Bezglutenu.pl nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie w praktyce treści opublikowanych na stronie.
PODZIEL SIĘ: