O co chodzi z tym glutenem?

Patrick Fore z Unsplash
Patrick Fore z Unsplash

Gluten to powszechnie występujący w codziennym jadłospisie alergen.

Gluten jest mieszaniną białek roślinnych, występujących w zbożach, takich tak pszenica, jęczmień, żyto. Dla części społeczeństwa jest to bardzo silny alergen. Jego spożycie wiąże się z występowaniem bardzo nieprzyjemnych dolegliwości, jak wymioty, biegunka, katar, zaburzenia oddychania czy zmiany skórne.

Dieta bezglutenowa

Takim osobom zaleca się zatem dietę bezglutenową. Nie jest to rzecz prosta, gdyż w codziennym jadłospisie, gotowych potrawach mnóstwo jest mąki czy błonnika. Istnieje jednak sporo produktów całkowicie bezpiecznych, nie zawierających nawet śladowej ilości glutenu.

W diecie takich osób nie powinno zatem zabraknąć ryżu, kukurydzy, prosa czy gryki. Jako dodatek do dań obiadowych sprawdzą się również ziemniaki. W jadłospisie mogą również znaleźć się groch czy fasola.

Należy pamiętać, ze wszelkie produkty gotowe mogą zawierać w sobie gluten, dlatego również trzeba zwrócić uwagę na składy. Warto uważa zatem na wyroby mleczne, wędliny, produkty garmażeryjne i słodycze.

Aleksandra Wiktor

*Treści zawarte na serwisie Bezglutenu.pl mają wyłącznie charakter informacyjny. Żadna z nich nie zastąpi wizyty u lekarza, psychologa czy konsultacji leku z farmaceutą. Misją portalu jest działanie informacyjno-edukacyjne. Zanim skorzystasz z porad zawartych w naszym serwisie, zwłaszcza tych o charakterze medycznym, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą z danej branży. Administrator portalu Bezglutenu.pl nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie w praktyce treści opublikowanych na stronie.
PODZIEL SIĘ: