O co chodzi z tym glutenem?

Gluten to powszechnie występujący w codziennym jadłospisie alergen.

Gluten jest mieszaniną białek roślinnych, występujących w zbożach, takich tak pszenica, jęczmień, żyto. Dla części społeczeństwa jest to bardzo silny alergen. Jego spożycie wiąże się z występowaniem bardzo nieprzyjemnych dolegliwości, jak wymioty, biegunka, katar, zaburzenia oddychania czy zmiany skórne.

Dieta bezglutenowa

Takim osobom zaleca się zatem dietę bezglutenową. Nie jest to rzecz prosta, gdyż w codziennym jadłospisie, gotowych potrawach mnóstwo jest mąki czy błonnika. Istnieje jednak sporo produktów całkowicie bezpiecznych, nie zawierających nawet śladowej ilości glutenu.

W diecie takich osób nie powinno zatem zabraknąć ryżu, kukurydzy, prosa czy gryki. Jako dodatek do dań obiadowych sprawdzą się również ziemniaki. W jadłospisie mogą również znaleźć się groch czy fasola.

Należy pamiętać, ze wszelkie produkty gotowe mogą zawierać w sobie gluten, dlatego również trzeba zwrócić uwagę na składy. Warto uważa zatem na wyroby mleczne, wędliny, produkty garmażeryjne i słodycze.

Aleksandra Wiktor

Zapraszamy do współpracy!

Biuro
ul. Żniwna 3, 45-763 Opole Tel: 789 457 741
© Copyright Bez glutenu 2020