Uczulenie na gluten

Nadwrażliwość na gluten

Nadwrażliwość pokarmowa stanowi nieprawidłową reakcję organizmu na określone pożywienie (nie wywołujące negatywnych skutków u ogółu populacji). Nadwrażliwość może przybierać zarówno postać nietolerancji pokarmowej, jak i alergii ( w której stymulowane jest działanie systemu odpornościowego).

 

Symptomy.Nietolerancja pokarmowa może się przejawiać głównie w takich symptomach jak: bóle brzucha, wzdęcia, nawracające infekcje, bóle reumatyczne, migreny czy zaburzenia natury dermatologicznej (wypryski, świąd, przesuszenie, złuszczanie). Nadwrażliwość na gluten, choć jej objawy są mniej uciążliwe niż alergii, może być trudna do zdiagnozowania. Konieczne są testy – z krwi, kału lub skórne, które pozwolą na odróżnienie nietolerancji od alergii.

Przyczyny.

Do przyczyn nadwrażliwości pokarmowej można zaliczyć wiele czynników – począwszy od genetycznych, poprzez związane ze stylem życia (higiena, zbyt wczesne wprowadzanie nowych pokarmów do diety dziecka), zanieczyszczenie środowiska, zatrucia metalami ciężkimi, obecność w pożywieniu różnego rodzaju konserwantów. Najczęściej nietolerancje pokarmowe obejmują produkty zawierające gluten, białka mleka krowiego czy jaja.

Objawy.

Do typowych objawów nadwrażliwości na gluten zaliczamy: nieżyt nosa, zapalenie zatok, astmę, zapalenie stawów, bóle mięśni i stawów. Wyraźne są również objawy ze strony układu pokarmowego : wzdęcia, nudności, zaparcia, biegunkę, kolkę, wahania masy ciała. Także zmiany skórne mogą stać się symptomatyczne – u osób nadwrażliwych można zauważyć pokrzywkę, wypryski, atopowe zapalenie skóry. Również w obrębie psychiki pojawiają się charakterystyczne objawy: zmiany nastroju, zaburzenia koncentracji, zachowania, depresje, lęki, bóle głowy, migreny. Co istotne – objawu nadwrażliwości pokarmowej mogą pojawiać się nawet do trzech dni po spożyciu nietolerowanego pokarmu, mogą jednak trwać całe tygodnie.