Na co zwracać uwagę przy diecie bezglutenowej

Są produkty, których osoby chorujące na celiakie nie powinny spożywać. Celiakia to choroba, która charakteryzuje się nieprawidłową odpowiedzią układu immunologicznego na gluten.

Zatem wszelkie produkty zawierające choćby niewielkie jego ilości powinny zostać wyeliminowane z codziennego jadłospisu. Przede wszystkim, zabronione jest spożywanie wszelkich produktów zawierających pszenicę, orkisz, jęczmień, żyto i owies. Dlatego nie należy spożywać również produktów wykonanych na bazie mąki tych zbóż, takich jak chleb biały, razowy, bułki, pieczywo chrupkie czy wyrobów cukierniczych, jak np. ciastka, biszkopty, drożdżówki. Bezwzględnie należy unikać produktów zawierających panierki, gdyż wykonana jest ona zazwyczaj na bazie bułki tartej.

Spożywanie natomiast mięsa nieprzetworzonego jest jak najbardziej wskazane. Należy uważać na mięso już przetworzone, jak wędliny, kiełbasy. Mogą one zawierać niewielkie ilości glutenu. Warto zwrócić uwagę na skład produktów mlecznych, jak jogurty czy serki, gdyż zawierają one zagęstniki, lub słód jęczmienny. Powinno się sprawdzać składy wszelkich produktów gotowych, jak sosy w słoiczkach, budynie, lody. Wszystko to może zawierać niedozwolony dla chorych na celiakie, nawet śladowe ilości, gluten. Przy diecie bezglutenowej warto skupić się na kupowaniu produktów całkowicie nieprzetworzonych – będą one całkowicie bezpieczne, gdyż od samego początku znany będzie skład potraw, jakie się z nich przyrządza.

Zapraszamy do współpracy!

Biuro
ul. Żniwna 3, 45-763 Opole Tel: 789 457 741
© Copyright Bez glutenu 2020