Kuchnia bez glutenu

Celiakia jest chorobą, która wymaga szczególnego żywienia – jeśli nie będziemy zwracali uwagę na to, co jemy, będziemy cierpieli na zmiany zapalne jelit. Kuchnia bez glutenu nie powinna sprawić problemu nikomu, kto umie analizować skład produktów, dostępnych w sklepach.

Bez glutenu w kuchni.

Przede wszystkim w kuchni bez glutenu nie mogą pojawiać się najpopularniejsze zboża – takie jak pszenica, jęczmień oraz żyto. Owies nie zawiera glutenu, jednak w produktach z owsem może pojawić się zanieczyszczenie glutenem – z tego powodu należy kupować go wtedy, gdy jest oznaczony jako bezglutenowy. W sklepach ze zdrową żywnością można kupić różnego rodzaju dania bezglutenowe, dzięki czemu istnieje szansa na urozmaiconą dietę, która nie będzie się różniła od diety osoby zdrowej – poza brakiem glutenu. Osoba chora na celiakię musi sprawdzać, czy na przykład wędliny nie zawierają glutenu – mąka jest częstym wypełniaczem mielonego mięsa, lodów, napoi i wielu innych produktów. Z tego powodu najlepiej kupować produkty w opakowaniach z etykietą.

Zapraszamy do współpracy!

Biuro
ul. Żniwna 3, 45-763 Opole Tel: 789 457 741
© Copyright Bez glutenu 2020