Jeżeli nie gluten to co?

Andre Ouellet z Unsplash
Andre Ouellet z Unsplash

Gluten jest białkiem, które występuje w ziarnach niektórych zbóż. Znajdziemy go w pszenicy, życie i jęczmieniu. Wprawdzie owies nie zawiera glutenu, ale podczas zbioru i przechowywania ziaren często dochodzi do zanieczyszczenia.

Wysoka temperatura nie przyczynia się do rozkładu glutenu, toteż chorzy na celiakię muszą wystrzegać się potraw, które zawierają mąkę, płatki oraz kasze pozyskane z pszenicy, żyta i jęczmienia. Celiakia jest chorobą trzewną, która wiąże się z nietolerancją glutenu. Wbrew obiegowej opinii, to schorzenie nie dotyka wyłącznie dzieci. Z przeprowadzonych badań wynika, iż celiakia może ujawnić się w każdym wieku.

Wśród czynników sprzyjających tej chorobie wymienia się:

1) wprowadzenie glutenu do diety,

2) burzę hormonalną w okresie dojrzewania,

3) ciążę,

4) silny stres.

W związku z tym, iż organizm chorych na celiakię nie toleruje glutenu, przedostanie się białka do przewodu pokarmowego skutkuje gwałtowną reakcją. Układ odpornościowy niewłaściwie ocenia zagrożenie i atakuje ściany jelit. W następstwie opisanych zdarzeń powstaje stan zapalny. Jeśli celiakia nie zostanie rozpoznana stosunkowo wcześnie, może dojść do wyniszczenia kosmków jelitowych, dzięki którym składniki pokarmowe przedostają się do krwi.

Osoby, które cierpią na celiakię, muszę wyeliminować gluten ze swojej diety. Chorzy mogą spożywać świeże owoce i warzywa, ryż i kaszę jaglaną. W przypadku mięsa sprawa jest nieco bardziej skomplikowana. W restauracjach często podaje się kotlety, które wcześniej zostały obtoczone w mące pszennej. Samodzielnie przygotowane mięso nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Chorzy na celiakię mogą spożywać pieczywo, makaron i pierogi przygotowane z mąki bezglutenowej (gryczanej, kukurydzianej). Produkty adresowane do chorych celiakię powinny zawierać symbol przekreślonego kłosa. Gluten może przedostać się do mąki kukurydzianej itp. w procesie produkcji.

Życie chorych na celiakię nie jest proste, aczkolwiek istnieją zamienniki popularnych mąk i makaronów. Niestety, osoby, które zmagają się z tą przypadłością, nie mogą spożywać posiłków na mieście.

*Treści zawarte na serwisie Bezglutenu.pl mają wyłącznie charakter informacyjny. Żadna z nich nie zastąpi wizyty u lekarza, psychologa czy konsultacji leku z farmaceutą. Misją portalu jest działanie informacyjno-edukacyjne. Zanim skorzystasz z porad zawartych w naszym serwisie, zwłaszcza tych o charakterze medycznym, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą z danej branży. Administrator portalu Bezglutenu.pl nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie w praktyce treści opublikowanych na stronie.
PODZIEL SIĘ: