Życie bez glutenu

Dieta bezglutenowa – nie taka straszna jak ją malują

żywność bezglutenowa

Dieta bezglutenowa jest dietą eliminacyjną. W praktyce oznacza to jedno – osoba z nadwrażliwością na gluten zobowiązana jest do wykluczenia z codziennego menu pożywienia zawierającego uczulające białka. Są to głównie produkty zawierające pszenicę, żyto, jęczmień i orkisz. Bardzo często na zakazanej liście znajdują się produkty z owsa, który mimo iż sam w sobie nie zawiera glutenu, bardzo często jest nim zanieczyszczony.

Dieta bezglutenowa na pozór wydaje się bardzo skomplikowana. W rzeczywistości nie jest taka straszna. Fakt – będąc na niej trzeba być ostrożnym i uważać na to, co się je. Należy też uważnie czytać etykiety kupowanej żywności, ale na pewno nie trzeba się głodzić i wszystkiego sobie odmawiać! Współczesny świat staje się coraz to bardziej łaskawy dla osób z nietolerancją glutenu. Coraz więcej sklepów oferuje produkty z przekreślonym kłosem, które są w pełni bezpieczne dla alergików. Dobra wiadomość jest taka, że produkty z przekreślonym kłosem to dziś nie tylko bezglutenowy chleb, ale także wędliny, słodycze, płatki śniadaniowe i… piwo. Po jakie produkty możemy sięgać bezkarnie, aby sobie nie zaszkodzić?

Mąki, produkty zbożowe, orzechy

W diecie bezglutenowej bezpieczne są wszystkie produkty z mąki kukurydzianej, ryżowej, gryczanej, kasztanowej, sojowej, kokosowej. Przyjazne alergikom są także: amarantus (również ekspandowany), mąka z amarantusa, płatki jaglane i komosa ryżowa. W jadłospisie mogą znaleźć się również orzechy, sezam, siemię lniane i ziarna słonecznika, a także bezglutenowy owies. Bezpieczne dla alergików są płatki ryżowe i płatki kukurydziane, skrobia kukurydziana, ryżowa i z tapioki, gotowe mieszanki mączne bezglutenowe, makarony ryżowe i te z przekreślonym kłosem, kaszki ryżowe i kukurydziane, chrupki kukurydziane, chrupki gryczane.

Uwaga! Najbezpieczniej kupować produkty z licencjonowanym znakiem przekreślonego kłosa, ponieważ nad tymi produktami kontrolę sprawują organizacje chorych na celiakię.

Wędliny

Jeszcze do niedawna osoby z celiakią i nadwrażliwością na gluten zmuszone były do zachowania dużej ostrożności przy kupowaniu kiełbas, konserw i wędlin. Dziś, wiele sklepów jak np. Makro oferuje przepyszne wędliny bez glutenu w naprawdę atrakcyjnej odsłonie. Przy ich zakupie nie trzeba już studiować etykiet, gdyż są one wyraźnie oznaczone międzynarodowym symbolem przedstawiającym przekreślony kłos. Na co możemy liczyć? Na przykład na bezglutenowe kabanosy kasztelańskie. Cieniutkie, przyjemnie kruche, smakowite i szalenie aromatyczne, z pewnością zaspokoją kubki smakowe niejednego „bezglutenowca”. Wśród wędlin bez glutenu znajdziemy także frankfuterki parzone, których siła tkwi głównie w smaku i wszechstronności zastosowania. Ręcznie formowane, cienkie, wędzone kiełbaski smakują zarówno na zimno, jak również po podgrzaniu. Ciepłymi frankfurterkami podanymi na stół w towarzystwie jajek, nie pogardzi nawet największy smakosz. Propozycje na wędliny bez glutenu obejmują także popularną polędwicę sopocką. Bezglutenowa polędwica sopocka z Żywca (dostępna także w sklepach Makro) jest produktem idealnym na kanapkowe wariacje. Delikatna i soczysta na pewno przypadnie do gustu małym i dużym. Znak przekreślonego kłosa umieszczony na jej opakowaniu świadczy o dodatkowych walorach dietetycznych i możliwości wprowadzenia jej do menu dzieci z celiakią.

Produkty mleczne i słodycze

Mimo, że nabiał wydaje się być produktem neutralnym, to jednak nie każdy nadaje się dla osób z nadwrażliwością na gluten. O ile świeże mleko, mleko w kartonie, mleko zagęszczone, naturalny kefir, maślanka, nieprzetworzony ser biały i żółty są w pełni bezpieczne dla „bezglutenowców”, o tyle już jogurty smakowe, z wsadem owocowym lub innymi dodatkami mogą uczulać. Dla bezpieczeństwa dobrze jest także zapoznać się z etykietą jogurtów naturalnych. Ryzykownym zakupem mogą być smakowe napoje mleczne. O ile nie posiadają informacji, że są wolne od glutenu, lepiej zrezygnować z ich zakupu.

A co ze słodkościami, które tak bardzo uwielbiają dzieciaki? Bezkarnie można sięgać po miody, dżemy, ciastka i ciasta upieczone z mąk bezglutenowych, a także kupne słodycze oznakowane znakiem przekreślonego kłosa. Bezpieczne są także kisiele i budynie przygotowane z mąki ziemniaczanej lub bezglutenowych płatków owsianych, ewentualnie z kaszy jaglanej.

Artykuł sponsorowany