Uczulenie na gluten

Diagnostyka i leczenie alergii na gluten

Alergie pokarmowe występują współcześnie o wiele częściej niż kilkadziesiąt lat temu. Ich leczenie oraz diagnostyka również jednak się rozwinęły. Pierwsze objawy jednakże musimy zaobserwować samodzielnie – dopiero wtedy będziemy mięli podstawy, aby zgłosić się po pomoc do specjalisty.

Niepokojące symptomy.

Zaniepokoić powinny nas takie symptomy jak: nawracające bóle brzucha, brak łaknienia, wymioty, przewlekłe biegunki; niedobory składników odżywczych i minerałów w organizmie (zwłaszcza żelaza), owrzodzenia jamy ustnej, problemy z krzepliwością krwi, migreny, oraz zmiany skórne w postaci wysypki na łokciach czy pośladkach. Typowe objawy, jak np. biegunka i wymioty występują u dzieci. Dorośli częściej mają do czynienia z nietypowymi objawami, dlatego przyczyn swoich dolegliwości szukają u innych lekarzy, nie tylko gastroenterologów.

Konieczna konsultacja lekarska.

Po konsultacji z lekarzem zostaniemy skierowani na badania, które pomogą wykazać alergię na gluten. Do badań tych zalicza się teksty przeprowadzane w kierunku wykrycia przeciwciał. Dokładna diagnoza może być poczyniona również w oparciu o test obciążeń dr. Volla ( elektroakupunkturę przeprowadzaną za pomocą specjalnego urządzenia elektronicznego na powierzchni dłoni). Leczenie alergii na gluten polega przede wszystkim na wdrożeniu specjalnej diety bezglutenowej. Wyeliminowanie produktów zawierających gluten z jadłospisu oznacza przede wszystkim uważniejsze komponowanie posiłków, zwracanie uwagi na to, aby produkty były świeże i jak najmniej przetworzone. Często nawet śladowa ilość glutenu może wywołać u nas objawy uczulenia, dlatego dużym ułatwieniem dla alergików są wyraźnie oznaczane opakowania produktów żywnościowych.