Czy mąka pszenna jest zdrowa?

Autor obrazka
Autor obrazka

Czy mąka pszenna jest zdrowa? Z pewnością tak, ponieważ zawiera w swoim składzie wiele cennych składników odżywczych. Niemniej odpowiedź na to pytanie uzależniona jest również od sposobu obróbki ziarna, czy późniejszym procesom. Zdecydowanie warto wybrać mąkę pszenną, która nie jest stabilizowana chemicznie i jest właściwie przechowywana. Poznaj zalety mąki pszennej i jej rodzaje, aby każda potrawa była udana!

  1. Mąka pszenna – co warto o niej wiedzieć?
  2. Zalety mąki pszennej, które musisz poznać!
  3. Typy mąki pszennej

Mąka pszenna – co warto o niej wiedzieć?

Mąka pszenna to dla wielu konsumentów produkt, po który bardzo często sięgamy i kupujemy za pośrednictwem choćby strony internetowej https://naturalniezdrowe.pl/45-maka-pszenna. Doskonale sprawdza się w trakcie przygotowywania licznych potraw, jak: ciasta, naleśniki, sosy, pizza, bułki czy chleb. Możliwości jest całkiem sporo, ponieważ obejmują one potrawy na słodko i słono. Mąka ta pozyskiwana jest w wyniku procesu przemiału ziarna pszenicy, który zapewnia maksymalne rozdrobnienie wspomnianych ziaren. Pszenna mąka o typie 750 lub wyższym zawiera cenny błonnik, wpływający pozytywnie na układ pokarmowy. Warto zauważyć, że wiele cennych składników odżywczych zawiera w swoim składzie pszenna mąka pełnoziarnista. Wymaga ona jednak większego zaangażowania ze strony wspomnianego układu pokarmowego, jeśli chodzi o proces trawienia. Dlatego też osobom na diecie lekko strawnej, dzieciom i osobom straszym poleca się tradycyjną mąkę. Poznaj najważniejsze zalety tej mąki!

Zalety mąki pszennej, które musisz poznać!

Zalety mąki pszennej – jest ich całkiem sporo. Przede wszystkim mąka ta jest lekkostrawna, dzięki czemu polecana jest każdemu bez względu na wiek. Zawiera także liczne składniki odżywcze, wśród których należy wymienić minerały oraz witaminy z grupy B. Minerały, jakie można wymienić w składzie mąki pszennej to: cynk, wapń, żelazo, magnez czy fosfor. Pszenna mąka posiada w swoim składzie również gluten oraz białko, której ilość uzależniona jest od typu mąki. Dodatkowym atutem pszennej mąki jest jej uniwersalność i wiele rodzajów. Można wymienić między innymi mąkę: krupczatkę, chlebową, wrocławską, poznańską, razową, tortową czy sitkową. Jednocześnie w ofercie wybranych sklepów można znaleźć szeroki wybór typów mąki, które warto dopasować do przygotowywanej potrawy. Wpłynie to na smak posiłku, ale i na jego konsystencję.

Typy mąki pszennej

Mąka pszenna dostępna na rynku różni jest pod względem stopnia oczyszczenia ziaren, jak i stopnia ich zmielenia. Wpływa to bezpośrednio na kolor mąki, wygląd ogólny, przeznaczenie oraz właściwości. Najbardziej popularnym i powszechnie stosowanym podziałem jest określenie typu mąki. Typ ten zostaje oceniony na podstawie spalenia 100 kilogramów mąki. Ilość uzyskanego popiołu definiuje typ mąki. Dla przykładu: w wyniku spalenia 100 kilogramów mąki pszennej uzyskano 550 gram popiołu. Oznacza to, że mąka pszenna to typ 550.

Typ 450 to najlżejsza mąka, zwana także cukierniczą. Doskonale sprawdzi się w czasie przygotowywania słodkich wypieków oraz tortów. Mąka typ 500 to idealny produkt, po który warto sięgnąć przygotowując: makaron, pieczywo, pierogi, sosy czy naleśniki. Pszenna mąka typ 750 nada się do wypieku pizzy, ale i chleba. Natomiast typ 2000 to mąka razowa. Jest ona stosowana do przygotowania makaronu pełnoziarnistego, jak i chleba razowego na zakwasie. Sprawdzi się także w mieszance z innymi mąkami, dzięki czemu smak przygotowywanej potrawy będzie niepowtarzalny.

*Treści zawarte na serwisie Bezglutenu.pl mają wyłącznie charakter informacyjny. Żadna z nich nie zastąpi wizyty u lekarza, psychologa czy konsultacji leku z farmaceutą. Misją portalu jest działanie informacyjno-edukacyjne. Zanim skorzystasz z porad zawartych w naszym serwisie, zwłaszcza tych o charakterze medycznym, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą z danej branży. Administrator portalu Bezglutenu.pl nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie w praktyce treści opublikowanych na stronie.

PODZIEL SIĘ: