Czy gluten faktycznie jest groźny?

Gluten budzi ogromne kontrowersje. Niektórzy uważają, iż należy wyeliminować go z diety, podczas gdy inni odwołują się do zdrowego rozsądku. Czy gluten rzeczywiście jest groźny?

Czym jest gluten?

Mianem glutenu określamy mieszaninę białek roślinnych: gluteniny i gliadyny. Tę kontrowersyjną substancję znajdziemy w pszenicy, życie i jęczmieniu. Wprawdzie owies nie zawiera glutenu, ale podczas zbioru i magazynowania często dochodzi do zanieczyszczenia. Jeśli do owsa przedostaną się ziarna pszenicy czy jęczmienia, staje się on niezdatny do spożycia dla osób, które borykają się z celiakią.

Gluten – kontrowersje

Niektórzy naukowcy twierdzą, że gluten nie występuje w zbożach, a powstaje podczas wyrabiania ciasta z mąki i wody.

Rola glutenu w powstawaniu celiakii

W przypadku celiakii mówimy o chorobie trzewnej. Zdarza się, iż gluten nie jest tolerowany przez organizm. Układ odpornościowy próbuje uchronić organizm przed tym składnikiem. Niestety, na odpowiedzi immunologicznej cierpią kosmki jelitowe, które pełnią rolę powierzchni chłonnej. Chorzy na celiakię powinni całkowicie wyeliminować gluten ze swojej diety. Jeśli tego nie zrobią, liczba kosmków jelitowych gwałtownie się zmniejszy. Ich niedobór ograniczy przyswajanie składników odżywczych obecnych w pokarmach.

Gluten stanowi poważne zagrożenia dla osób zmagających się z celiakią oraz alergików. Osoby, których organizm dobrze przyswaja pieczywo i kaszę jęczmienną, nie mają powodów do niepokoju. Glutenu nie należy eliminować z diety na własną rękę. Wyroby pszenne, żytnie i jęczmienne stanowią bogactwo składników odżywczych, w tym witamin z grupy B.

Zapraszamy do współpracy!

Biuro
ul. Żniwna 3, 45-763 Opole Tel: 789 457 741
© Copyright Bez glutenu 2020