Celiakia

Ciasto na pizzę z kalafiora czy mąki kukurydzianej? Poznaj bezglutenową alternatywę

pizza bezglutenowa

Pizza jest jednym z najbardziej ulubionych dań Polaków. Chętnie zamawiana w lokalach i na wynos, ma szerokie grono zwolenników. Byłoby ich więcej, gdyby nie… gluten. Na szczęście w pizzeriach coraz częściej można spotkać bezglutenowe propozycje. Sprawdź, z czego może powstać ciasto.

Osoby, które cierpią na celiakię lub są uczulone na gluten, wcale nie muszą rezygnować z pysznej pizzy. Danie wystarczy tylko lekko zmodyfikować, zastępując włoską mąkę typu 00 bezglutenowym wariantem. Chociaż to coraz częściej spotykane opcje w pizzeriach, warto przed złożeniem zamówienia sprawdzić, czy taką opcję oferuje m.in. pizzeria Etna czy Da Grasso.

Nie tylko gotowa mąka bezglutenowa

Pizza bezglutenowa powstaje najczęściej na bazie specjalnej mąki  niezawierającej glutenu. Jako że jest ona coraz łatwiej dostępna w sklepach ze zdrową żywnością, lokale jak np. pizzeria Etna są w stanie przyrządzić pizzę dla „bezglutenowców”.

Warto jednak mieć świadomość, że poza gotową mąką, włoskie danie w wersji bez glutenu można przyrządzić w inny sposób.

  • Pizza z kalafiora

Pizza na spodzie z kalafiora to w ostatnim czasie prawdziwy hit. Z uwagi na swoje dietetyczne walory, jest popularna przede wszystkim wśród sportowców oraz osób prowadzących zdrowy styl życia.

Przewagą pizzy kalafiorowej jest nie tylko niższa kaloryczność. Nie obciąża żołądka jak klasyczna pizza na cieście drożdżowym oraz wyróżnia się oryginalnym smakiem.

  • Pizza z mąki z ciecierzycy

Pizza z mąki z ciecierzycy to placek wywodzący się z kuchni liguryjskiej. Do jej przygotowania nie potrzeba drożdży, zaś na wierzch można wyłożyć dowolne dodatki. Świetnie smakuje z pesto z suszonych pomidorów czy klasycznymi składnikami.

Aby pizza z mąki z ciecierzycy uzyskała chrupiącą skórkę, należy piec ją w bardzo wysokiej temperaturze – najlepiej na mocno rozgrzanej blaszce polanej odrobiną oliwy z oliwek.

  • Pizza z mąki gryczanej

Chociaż wiele osób nie jest przekonanych do kaszy gryczanej, mąka z tego rodzaju zboża smakuje wyśmienicie. Ciasto przyrządzane bez dodatku drożdży jest idealnie cienkie i – dzięki wysokiej temperaturze pieczenia – mocno chrupiące.

  • Pizza z mąki kukurydzianej

Mąka kukurydziana jest dość specyficzna, dlatego ciasto na pizzę najczęściej przyrządza się z dodatkiem mąki pszennej. Jako że w przypadku osób nietolerujących glutenu takie połączenie nie wchodzi w grę, mąkę pszenną można zamienić na mąkę ryżową i gryczaną.

Ciasto z mieszanki mąk będzie miało nieco cięższą konsystencję i będzie dużo bardziej sycące. Brak puszystości rekompensuje jednak doskonały smak.

Pizza bezglutenowa coraz bardziej popularna

Pizzerie starają się wychodzić naprzeciw oczekiwaniom klientów, dlatego w menu coraz częściej pojawia się pizza bezglutenowa. Jeżeli w swojej ofercie nie ma jej np. pizzeria Etna, można poszukać jej w menu pozostałych barów działających w najbliższej okolicy. Często pojawia się w ofercie lokali specjalizujących się w kuchni dedykowanej wegetarianom.

Tekst sponsorowany