Celiakia nie jest alergią, choć często jest z nią mylona.

Mianem celiakii określamy chorobę immunologiczną o podłożu genetycznym, która charakteryzuje się nietolerancją na gluten, czyli białko występujące w zbożach tj. pszenica, żyto, jęczmień, zwykły owies.

Osoby, które zmagają się z tą dolegliwością, powinny unikać wysoko przetworzonej żywności, ponieważ ta często jest zagęszczana mąką. Gluten wykazuje działanie toksyczne i prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, które odpowiadają za wchłanianie składników odżywczych. W rezultacie wchłanianie pokarmu jest upośledzone.

Celiakii towarzyszą różne symptomy. Osoby, które borykają się z tą chorobą, muszą przez całe życie wystrzegać się produktów zawierających gluten. Wbrew pozorom, celiakia nie jest alergią, choć bardzo często jest z nią mylona. Początkowo nietolerancję glutenu postrzegano jako chorobę małych dzieci, którą można wyleczyć po kilku latach, przechodząc na dietę bezglutenową.

Niestety, sytuacja wygląda zgoła odmiennie. Nieprzestrzeganie diety często skutkuje rozwojem poważnych schorzeń. Przeprowadzone badania wskazują, iż na celiakię cierpi 1% Polaków, toteż warto zapoznać się z podstawowymi informacjami dotyczącymi tej choroby.

Zapraszamy do współpracy!

Biuro
ul. Żniwna 3, 45-763 Opole Tel: 789 457 741
© Copyright Bez glutenu 2020