Życie bez glutenu

Celiakia – jak czytać etykietki na produktach spożywczych?

celiakia, gluten, dieta bezglutenowa, alergia na gluten, uczulenie na gluten

Celiakia to choroba, która objawiająca się nietolerancją glutenu, który u pacjentów upośledza wchłanianie się składników pokarmowych.

Celiakia zmusza chorych do prowadzenia specjalnej diety już do końca życia. Jest to tzw. dieta bezglutenowa, która wyklucza spożywanie szkodliwego dla tych osób glutenu. Jednak o ile łatwo wyeliminować ze swojej diety po prostu wszelkiego rodzaju mąki, tak ze świadomością tego co jeszcze może zawierać gluten, często bywa kiepsko.

Szkodliwy gluten

A gluten, czyli składnik pochodzący z pszenicy, jęczmienia, żyta, prosa, nie zawiera się tylko w produktach cukierniczych, jak słodkie wypieki, chlebie i bułkach. Warto być na to uczulonym i sprawdzać składy produktów gotowych, dostępnych w sklepach.

Na jakie produkty uważać?

Mięso glutenu nie powinno zawierać, ale wędliny już tak! Warto zatem zapytać panią sprzedawcę na stoisku mięsnym, czy dany produkt jest bezpieczny. Trzeba również uważać na jogurty, zwłaszcza te słodzone, które lubią mieć dodatek tzw. zagęstników lub być dosładzane słodem jęczmiennym. Tak samo warto przypatrzeć się wszelkim serom topionym i twarożkowym. Warto sprawdzać również słodycze, napoje, oraz wszelkiego rodzaju mieszanki przypraw i gotowe sosy.

Aleksandra Wiktor