Alternatywa dla glutenu

Alternatywa dla glutenu

Celiakia jest chorobą trzewną, która dotyka ludzi w różnym wieku. Ta przypadłość wiąże się z nietolerancją glutenu.

To białko występuje w niektórych zbożach tj. pszenicy, życie i jęczmieniu. W związku z tym, iż gluten pojawił się w naszej diecie stosunkowo niedawno, nie zdążyliśmy wykształcić stosownych enzymów trawiennych. Organizm chorych na celiakię nie toleruje białka zbożowego. W sytuacji, gdy gluten przedostaje się do przewodu pokarmowego, dochodzi do gwałtownej reakcji.

Układ immunologiczny traktuje białko zbożowe jako potencjalne zagrożenie, toteż usiłuje je zwalczyć. Stan zapalny, który towarzyszy reakcjom obronnym organizmu, prowadzi do zniszczenia kosmków jelitowych. Te ostatnie odpowiadają za przenikanie składników pokarmowych do krwi.

W przypadku stwierdzonej celiakii należy bezwzględnie wyeliminować gluten z diety. Nieleczona choroba przyczynia się do zaniku kosmków jelitowych i rozwoju anemii. Objawów celiakii nie można przeoczyć. Wśród symptomów tej groźnej choroby wymienia się:

1) biegunki tłuszczowe lub wodniste,

2) bóle brzucha,

3) wzdęcia,

4) chudnięcie.

Wbrew pozorom, osoby, które borykają się z celiakią, nie muszą rezygnować z pieczywa, makaronów, kasz czy pierogów. Nie wszystkie zboża zawierają gluten. Chorzy mogą spożywać wyroby, które zostały przygotowane z wykorzystaniem mąki bezglutenowej (kukurydziana, gryczana). Warto jednak pamiętać, iż nie wszystkie produkty są bezpieczne dla osób, które zmagają się z celiakią. Wyroby adresowane do bezglutenowców powinny zawierać symbol przekreślonego kłosa.

*Treści zawarte na serwisie Bezglutenu.pl mają wyłącznie charakter informacyjny. Żadna z nich nie zastąpi wizyty u lekarza, psychologa czy konsultacji leku z farmaceutą. Misją portalu jest działanie informacyjno-edukacyjne. Zanim skorzystasz z porad zawartych w naszym serwisie, zwłaszcza tych o charakterze medycznym, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą z danej branży. Administrator portalu Bezglutenu.pl nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie w praktyce treści opublikowanych na stronie.
PODZIEL SIĘ: