Alergiczna reakcja na gluten

Według statystyk, od 10 do 25 procent osób z alergią pokarmową wykazuje nadwrażliwość na gluten znajdujący się w spożywanych pokarmach co sprawia, że gluten znajduje się w czołówce jednych z najczęstszych alergenów. Jest więc drugim po mleku, najbardziej uczulającym składnikiem pokarmowych.
Reakcji alergicznych na gluten nie należy mylić z celiakią, czyli innym typem nietolerancji pokarmowej na ten sam składnik. Alergia może objawiać się natychmiast po spożyciu określonego pokarmu lub mieć charakter późnej reakcji uczuleniowej. W przypadku reakcji natychmiastowej zmiany pojawiają się w czasie nieprzekraczającym jednej godziny. Ich intensywności oraz typ w znacznym stopniu zależy od charakterystycznych dla glutenu przeciwciał w klasie IgE. Do natychmiastowych reakcji najczęściej należą wymioty, biegunka, wstrząs anafilaktyczny, nagły wodnisty katar, gwałtowne skurcze oskrzeli, uczucie duszności, pokrzywa lub atopowe zapalenie skóry.
Późna reakcja alergiczna na gluten może wystąpić w przedziale czasu od kilku godzin, do nawet 2 dni. Tu reakcja całkowicie jest niezależna od przeciwciał w klasie IgE i zawsze przybiera postać biegunki lub zmian skórnych (zazwyczaj atopowe zapalenie skóry).
Alergia pokarmowa na gluten może mieć różną postać w zależności od wieku pacjenta. Dzieci zazwyczaj cierpią na typowe alergiczne zmiany skórne, znacznie rzadziej nadwrażliwość przejawia układ pokarmowy czy oddechowy. Dorośli reagują znacznie ostrzej, chociaż do wywołania objawów alergii potrzebna jest wyższa niż u dzieci dawka glutenu, a także zdarzają się przypadki, gdy pojawia się tylko i wyłącznie po wysiłku fizycznym. Dorosły alergik może zaobserwować u siebie w takim przypadku pokrzywkę lub biegunkę, jednak równie często pojawia się obrzęk naczynioruchowy oraz wstrząs anafilaktyczny.
W odróżnieniu od celiakii, alergia u dzieci zwykle zanika wraz z upływem czasu. Dorośli cierpiący na alergię pokarmową wywoływaną glutenem wymagają wieloletniego leczenia, a ich dolegliwości bywają złożone i znacznie intensywniejsze niż u dzieci.

Zapraszamy do współpracy!

Biuro
ul. Żniwna 3, 45-763 Opole Tel: 789 457 741
© Copyright Bez glutenu 2020