Uczulenie na gluten

Alergia na gluten czy nietolerancja pokarmowa

Alergię oraz nietolerancję pokarmową można często pomylić ze względu na dość podobne objawy. Jednakże zarówno przebieg, jak i skutki tych dwóch stanów są odmienne. Uczulenie na gluten najczęściej rozpoznaje się po takich symptomach jak: ból brzucha, wymioty, przewlekła biegunka, niedobór żelaza, osłabienie, niedowaga, brak łaknienia , wysypka na pośladkach, łokciach oraz drażliwość. Do psychicznych objawów można zaliczyć również problemy z koncentracją, otępienie. Niekiedy u chorych może wystąpić
nawet padaczka czy owrzodzenia w jamie ustnej.

 

Objawy.

Do zaobserwowania są również zaburzenia układu rozrodczego – może dojść do bezpłodności, poronień, a nawet zbyt wczesnej menopauzy. Co istotne – alergia na gluten może zacząć dawać objawy zarówno u dzieci jak i u osób dorosłych. O ile objawy u małych pacjentów ograniczają się do „typowych”, a więc bólu brzucha, biegunki czy wymiotów, to w wieku dojrzałym mogą przybierać bardziej nietypowe formy. U przyczyn alergii na gluten leżą czynniki genetyczne (szacuje się, że nawet około 20 % populacji jest nosicielami genu odpowiedzialnego za ten rodzaj uczulenia pokarmowego – oczywiście nie wszyscy chorują).

Specjalistyczne badania.

Uczulenie na gluten można wykryć poprzez specjalistyczne badania: poziomu przeciwciał antygliadynowych i antyendomysjalnych; wycinka jelita cienkiego.
Nietolerancja pokarmowa objawia się natomiast: bólami brzucha, wzdęciami, bólami reumatycznymi i migrenami, wypryskami, nadmiernym łuszczeniem się skóry, AZS, a także nawracającymi infekcjami. Nietolerancja glutenu jest niestety trudniejsza do zdiagnozowania od „zwykłej” alergii. Zaalarmować powinny nas (poza objawami ze strony układu pokarmowego) m.in. częsty nieżyt nosa, zapalenie zatok, stawów, astma, bóle mięśni i stawów. Objawy te pojawiają się nawet do kilku dni po spożyciu feralnego glutenu i mogą trwać całymi tygodniami. Do przyczyn nietolerancji glutenu można zaliczyć zarówno czynniki genetyczne, jak i związane ze stylem życia, z warunkami środowiskowymi. Zarówno więc alergia jak i nietolerancja pokarmowa wymagają podobnej terapii – diety eliminacyjnej.