Układ odpornościowy dziecka nie jest w pełni wykształcony. Współcześnie alergie pokarmowe u niemowląt oraz młodszych dzieci stają się coraz bardziej powszechne. Mają na to wpływ zmiany cywilizacyjne oraz uwarunkowania genetyczne.
Jednym z produktów wywołujących u dzieci alergię jest gluten – to białko zawarte w niektórych zbożach (jak pszenica, żyto, owies, jęczmień), jego pochodnych oraz produktach wysoko przetworzonych.
Wedle zaleceń pediatrów – niemowlętom można podawać niewielkie porcje glutenu (w postaci np. kaszy mannej) w 5 – 6 miesiącu życia.
U dzieci z alergią reakcja może nastąpić natychmiast (w ciągu godziny od spożycia) lub po około 24 godzinach. Uczulenie na gluten to jedna z najczęstszych alergii u niemowląt. Pojawia się, jeśli produkty z glutenem zostaną wprowadzone zbyt wcześnie (nie tylko pod postacią pokarmów zbożowych, ale także takich zawierających słód jęczmienny czy inne pochodne substancje – serki, desery, wędliny, słodycze…).
Objawy takiej alergii są charakterystyczne dla uczuleń na tle pokarmowym:
– zmiany skórne – pokrzywka skórna, atopowe zapalenie skóry,
– wymioty,
– biegunka, bóle brzucha;
– wodnisty katar,
– duszności, sapka (wynikająca ze skurczu oskrzeli);
W zależności od wieku uczulenie może dawać różne objawy. U małych dzieci można zaobserwować głównie atopowe zapalenie skóry, natomiast rzadziej występują reakcje angażujące układ oddechowy czy pokarmowy.
Każdorazowo konieczna jest jednak wizyta u pediatry oraz przeprowadzenie specjalistycznych badań – testów alergicznych. Dopiero wtedy można podjąć właściwe kroki, polegające na zmianie sposobu żywienia oraz eliminacji pewnych produktów z diety dziecka.