W przypadku celiakii mówimy o chorobie trzewnej, która polega na nietolerancji glutenu. Z tym białkiem spotykamy się na co dzień.
Gluten znajduje się w pszenicy, jęczmieniu i życie. W przypadku owsa naukowcy wciąż mają wątpliwości. Wprawdzie wspomniane zboże nie zawiera glutenu, ale podczas zbioru i magazynowania nierzadko dochodzi do zanieczyszczenia. Celiakii nie można bagatelizować. Osoby, które zaobserwują u siebie objawy tej choroby, powinny niezwłocznie zgłosić się do lekarza. Specjalista zleci stosowne badania, które potwierdzą lub wykluczą celiakię.
Osoby, u których zdiagnozowano chorobę, powinny bezwzględnie wyeliminować gluten ze swojej diety. Nieleczona celiakia prowadzi do zaniku kosmków jelitowych, które odpowiadają za przenikanie składników odżywczych do krwi. U chorych na celiakię mamy do czynienia z upośledzonym wchłanianiem substancji pokarmowych. Osoby, które zmagają się z tą chorobą trzewną, często cierpią z powodu anemii, bólów stawów, skurczy, mrowienia nóg, stanów zapalnych skóry, obrzęków i wybroczyn.
Chorzy na celiakię muszą unikać produktów, które zawierają mąkę, płatki oraz kaszę uzyskaną z jęczmienia, pszenicy i żyta. Osoby, które borykają się z tą przypadłością, mogą spożywać następujące produkty:
1) owoce,
2) warzywa,
3) ryż,
4) kaszę jaglaną i gryczaną,
5) pieczywo kukurydziane i gryczane,
6) makaron z mąki ryżowej,
7) samodzielnie przygotowane mięso i ryby (panierka nie może zawierać mąki pszennej),
8) nabiał,
9) jaja.
*Treści zawarte na serwisie Bezglutenu.pl mają wyłącznie charakter informacyjny. Żadna z nich nie zastąpi wizyty u lekarza, psychologa czy konsultacji leku z farmaceutą. Misją portalu jest działanie informacyjno-edukacyjne. Zanim skorzystasz z porad zawartych w naszym serwisie, zwłaszcza tych o charakterze medycznym, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą z danej branży. Administrator portalu Bezglutenu.pl nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie w praktyce treści opublikowanych na stronie.