Aby zachować zdrowie, sprawność i szczupłą sylwetkę, należy zwracać szczególną uwagę na jedzenie. Warto więc wzbogać codzienne menu o produkty, które charakteryzują się wysoką zawartością cennych składników i posiadają wiele prozdrowotnych właściwości. Im gorsza jakość jedzenia, tym gorsze samopoczucie i mniej korzystny wygląd. Jakich produktów nie może zatem zabraknąć w zrównoważonej i zdrowej diecie?
Quinoa
Komosa ryżowa to zboże o wysokiej zawartości błonnika. Zwraca uwagę także jej bogaty skład aminokwasowy. Białko tego produktu przypomina białko zwierzęce i jest pełnowartościowe. W 100 g quinoa znajduje się go aż 14 g. Smak komosy ryżowej jest łagodny i delikatny. Do niedawna jej wadą była dość wysoka cena. Quinoa jest jednak coraz popularniejsza, a przez to tańsza i łatwiej dostępna. Komosa ryżowa to zarazem pokarm wyjątkowo odżywczy. Zawiera sporo witamin i składników mineralnych, a także kwercetynę oraz inne flawonoidy. Nie brakuje w niej również witamin, wapnia, żelaza czy fosforu. Do codziennego menu warto włączyć ok. 100 g komosy ryżowej, spożywane dwa-trzy razy na tydzień.
Migdały
Ze względu na dużą zawartość tłuszczu, migdały są pokarmem wysokoenergetycznym. Na 100 g przypada ponad 570 kcal. Okazują się jednak niezastąpione w diecie odchudzającej, a także obniżają podniesione ciśnienie krwi. Włączając je do diety, zyskać można także korzystny wpływ na gospodarkę lipidową organizmu. Migdały równoważą bowiem stosunek cholesterolu całkowitego, dzięki czemu niwelują wpływ frakcji działających niekorzystnie.. Zawierają też sporą dawkę przeciwutleniaczy, włącznie z alfa-tokoferolem. Obecność tych związków chroni organizm przed negatywnym wpływem wolnych rodników. W ciągu tygodnia warto zjeść ok. trzech garści migdałów.
Pierś indyka
Najchętniej wybieranym mięsem drobiowym jest kurczak. Indyk charakteryzuje się jednak wyższą wartością odżywczą. Produkt ten jest jednocześnie łatwo dostępny oraz tani. Pierś indyka bez skóry to mięso wyjątkowo chude, a przy tym bogate w białko. Na 100 g produktu przypada go aż 20 g. Indyk okazuje się być również dobrym źródłem cynku, niacyny, selenu czy witamin B6 i B12. Włączenie go do diety poprawia metabolizm hormonów tarczycy, a także wspomaga odchudzanie. W ciągu tygodnia wato zjeść przynajmniej 3 porcje piersi z indyka.
Oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek obfituje w jednonienasycone kwasy tłuszczowe omega-6. Stanowi tym samym pokarm idealnie wpływający na zdrowie serca. Zastępując nią inne tłuszcze, zmniejszyć można ryzyko wielu chorób układu krwionośnego. Oliwa z oliwek wykazuje też własności termogeniczne. Jej prozdrowotny potencjał to jednak nie wszystko. Produkt ten pozytywnie wpływa także na ograniczenie łaknienia, dlatego polecany jest osobom odchudzającym się. Oliwę z oliwek wykorzystać można do skrapiania sałatek i dań, a także stosować do krótkiego smażenia.
Jaja
Produktem niezwykle bogatym w składniki odżywcze jest kurze jajo. Posiada lecytynę oraz inne fosfolipidy, które mogą unormować gospodarkę lipidową. Jaja są też źródłem pełnowartościowego białka. Zawierają cholinę, która sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu układu mięśniowego i nerwowego. Kurze jajo obfituje ponadto w witaminy A, D, B12 czy E, a także żelazo, luteinę, jod oraz selen. Spożywanie jajek pozwala na dostarczenie do organizmu praktycznie wszystkich składników niezbędnych do wzrostu mięśni. Zaleca się zjadanie ich w ilości 4-14 sztuk tygodniowo.
Zielona herbata
Wypicie jednej filiżanki zielonej herbaty pozwala na dostarczenie do organizmu szeregu silnych przeciwutleniaczy. Zawarte w niej składniki bioaktywne neutralizują reaktywne formy tlenu i wzmacniają system immunologiczny. Zielona herbata chroni także przed niekorzystnym działaniem promieniowania słonecznego i przyspiesza przemianę materii. Zapobiega tym samym wielu chorobom i powstrzymuje ich rozwój. Wiele innych cennych właściwości przeciwutleniaczy poznać można na stronie https://polski-blog-medyczny.pl/. Tematyka tego serwisu dotyczy różnych kwestii związanych ze zdrowym stylem życia. Każdego dnia warto wypijać dwie filiżanki zielonej herbaty.
*Treści zawarte na serwisie Bezglutenu.pl mają wyłącznie charakter informacyjny. Żadna z nich nie zastąpi wizyty u lekarza, psychologa czy konsultacji leku z farmaceutą. Misją portalu jest działanie informacyjno-edukacyjne. Zanim skorzystasz z porad zawartych w naszym serwisie, zwłaszcza tych o charakterze medycznym, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą z danej branży. Administrator portalu Bezglutenu.pl nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie w praktyce treści opublikowanych na stronie.