Jedzenie bez glutenu

Osoba chora na celiakię nie może spożywać produktów, które zawierają gluten. Ich spożywanie powoduje uszkodzenie błony jelit, dlatego ważne jest zachowanie diety bez glutenu. Jedzenie bez glutenu nie musi być skomplikowane – należy pamiętać o kilku ważnych zasadach podczas robienia zakupów.

Jak robić zakupy?

Należy zrobić sobie listę produktów, które zawierają gluten i unikać ich w sklepie. Należą do nich przede wszystkim wszystkie produkty, które zawierają mąkę pszenną oraz żytnią. Będą to makarony, chleb, bułki, otręby oraz ciastka. W przypadku niektórych produktów zanieczyszczenie glutenem jest bardzo prawdopodobne – jest często dodawany do tanich wędlin i konserw. Jedzenie bez glutenu zwykle ma odpowiednią adnotację na opakowaniu, dzięki czemu dokonanie prawidłowego wyboru w sklepie jest łatwe. Czy dieta bezglutenowa sprawia duże trudności? Okazuje się, że najtrudniej znaleźć produkty, które będą całkiem pozbawione niekorzystnego składnika – w Polsce jego stosowanie jest nagminne i dodaje się go także do słodyczy.

*Treści zawarte na serwisie Bezglutenu.pl mają wyłącznie charakter informacyjny. Żadna z nich nie zastąpi wizyty u lekarza, psychologa czy konsultacji leku z farmaceutą. Misją portalu jest działanie informacyjno-edukacyjne. Zanim skorzystasz z porad zawartych w naszym serwisie, zwłaszcza tych o charakterze medycznym, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą z danej branży. Administrator portalu Bezglutenu.pl nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie w praktyce treści opublikowanych na stronie.
PODZIEL SIĘ: