Ekojedzenie – przesada czy konieczność?

Ekojedzenie – przesada czy konieczność?

Moda na jedzenie ekologiczne, zdrowe staje się coraz bardziej popularna. Kiedy jest to konieczne, a kiedy jest po prostu kaprysem? W ostatnim czasie dużo słyszy się o szkodliwości konkretnych produktów.

Wielu specjalistów uważa, ze spożywanie nieprzetworzonego mleka w pewnym wieku nie powinno już mieć miejsca. Inni z kolei odradzają jedzenie wieprzowiny, na rzecz drobiu, jako, że mięso wieprzowe jest bardziej szkodliwe. Najpopularniejszym ostatnio tematem jest jednak jedzenie bezglutenowe.

Szkodliwy gluten

Gluten jest to substancja zawarta w zbożach – pszenicy, życie, jęczmieniu. Uważa się, że spożywanie produktów zawierających te związki, może powodować występowanie rozmaitych chorób i dolegliwości, nie tylko tych związanych z układem pokarmowym. Niektórzy specjaliści twierdzą nawet, że dieta bezglutenowa może poprawić stan zdrowia.

Dieta bezglutenowa? Tak, w przypadku osób chorych

Dieta bezglutenowa ma uzasadnienie w kontekście alergii i choroby, jaką jest celiakia. Jest to wrodzona dolegliwość, związana z niszczeniem jelita cienkiego po spożyciu glutenu. Powoduje to występowanie wielu chorób, jednak tylko w przypadku osób cierpiących na tę dolegliwość. Jeśli nie stwierdzono u nas celiakii lub alergii na gluten, dieta bezglutenowa nie jest konieczna.

Aleksandra Wiktor

*Treści zawarte na serwisie Bezglutenu.pl mają wyłącznie charakter informacyjny. Żadna z nich nie zastąpi wizyty u lekarza, psychologa czy konsultacji leku z farmaceutą. Misją portalu jest działanie informacyjno-edukacyjne. Zanim skorzystasz z porad zawartych w naszym serwisie, zwłaszcza tych o charakterze medycznym, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą z danej branży. Administrator portalu Bezglutenu.pl nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie w praktyce treści opublikowanych na stronie.
PODZIEL SIĘ: