Dieta bezglutenowa – na co należy uważać?

Dieta bezglutenowa – na co należy uważać?

Dieta bezglutenowa coraz częściej oznacza konieczność. Niestety, lekarze u wielu osób diagnozują celiakię oraz alergię na gluten. Warto jednak zachować zdrowy rozsądek. Osób, które nie mogą spożywać glutenu, czyli białka zbożowego, które występuje w pszenicy, jęczmienie i życie, wciąż jest niewielki odsetek. Zdecydowanej większości osób potrawy z glutenem w ogóle nie szkodzą. O czym warto pamiętać, gdy jest się na diecie bezglutenowej.

Dieta bezglutenowa powinna mieć podstawy zdrowotne

Nigdy nie przechodź na dietę bezglutenową bez przeprowadzenia stosownych badań.  Tak radykalny krok powinny poprzedzać testy laboratoryjne na celiakię i alergię na gluten. Dopiero dodatni wynik badań oznacza konieczność przejścia na dietę bezglutenową. Nigdy nie rób tego na własną rękę. Zawsze poproś o pomoc w ułożeniu menu doświadczonego dietetyka. On musi zastąpić źródła pewnych substancji odżywczych innymi, które nie zawierają glutenu. Nie ulegaj powszechnej modzie na dietę bezglutenową.  To bardzo szkodliwy nawyk, za który możesz zapłacić własnym zdrowiem.

Uważaj na gotowe produkty spożywcze

Nie każdy z nas ma czas na codzienne gotowanie. Staramy się upraszczać sobie życie, sięgając po gotowe sosy, przyprawy itp. Warto jednak pamiętać, że wysoko przetworzone produkty spożywcze często zawierają gluten w takiej lub innej postaci. Mąka pszenna służy do zagęszczania różnego rodzaju wyrobów, w tym gotowych sosów oraz mieszanek przypraw do zup.

Pytaj o skład potraw w restauracji

Jeśli chcesz zjeść posiłek na mieście, poproś w restauracji o to, aby kelner upewnił się u szefa kuchni, że daną potrawę może zjeść chory na celiakię lub alergię na gluten. W niektórych lokalach przy liście dań pojawia się już symbol przekreślonego kłosa, który oznacza, że ten posiłek jest wolny od glutenu.

Szukaj symbolu przekreślonego kłosa na mące kukurydzianej

Choć kukurydza glutenu nie zawiera, to trzeba sprawdzić, czy na opakowaniu mąki kukurydzianej występuje symbol przekreślonego kłosa. Niestety, często w tym samym zakładzie na jednej linii produkcyjnej raz wytwarza się mąkę kukurydzianą, a raz mąkę pszenną. Oznacza to ryzyko zanieczyszczenia mąki kukurydzianej śladowymi ilościami glutenu.

Zadbaj o zapotrzebowanie swojego organizmu na witaminy z grupy B

Witaminy z grupy B występują w produktach pełnoziarnistych. Gdy z nich rezygnujemy ze względu na celiakię lub alergię na gluten, mamy dwa rozwiązania. Pierwsze z nich zakłada znalezienie produktów spożywczych bogatych w witaminy z grupy B, które jednocześnie są wolne od glutenu. Druga opiera się na przyjmowaniu suplementów diety z witaminami z grupy B. Można też połączyć oba te rozwiązania w celu osiągnięcia optymalnych rezultatów.

*Treści zawarte na serwisie Bezglutenu.pl mają wyłącznie charakter informacyjny. Żadna z nich nie zastąpi wizyty u lekarza, psychologa czy konsultacji leku z farmaceutą. Misją portalu jest działanie informacyjno-edukacyjne. Zanim skorzystasz z porad zawartych w naszym serwisie, zwłaszcza tych o charakterze medycznym, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą z danej branży. Administrator portalu Bezglutenu.pl nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie w praktyce treści opublikowanych na stronie.
PODZIEL SIĘ: