Często prowadzona przez niektórych dieta wykluczająca produkty na bazie glutenu nie jest koniecznością, a działaniem spowodowanym popularnymi obecnie przekonaniami. Moda na jedzenie bezglutenowe pojawiła się stosunkowo niedawno, kiedy w mediach zaczęło pojawiać się więcej informacji na temat samego glutenu i jego rzekomo zgubnego wpływu na organizm.
Tymczasem, gluten może szkodzić, ale tylko osobom na niego wrażliwym, a więc uczulonym lub cierpiącym na celiakie.
Gluten szkodliwy? Tak, ale tylko dla chorych
U osób chorych, rzeczywiście wywołuje on nieprawidłowe reakcje, u alergików pojawia się określona reakcja alergiczna, z kolei u osób chorych na celiakie gluten powoduje o wiele większe szkody, mające wpływ na działanie całego organizmu. Jednak u osoby całkowicie zdrowej, jedzenie zawierające wysokie stężenie glutenu nie powinno wywoływać żadnych nieprawidłowości.
Oczywiście, na pewno warto zwrócić uwagę na to co właściwie się je, ponieważ gluten glutenowi nierówny. Warto zamienić jasne pieczywo na ciemne, zrezygnować z wyrobów cukierniczych czy tych sztucznie zagęszczanych, gdzie jako słodzik często występuje słód jęczmienny. Warto zwracać na to uwagę, ale nie ze względu na obecność glutenu, a na wpływ pewnych produktów, uważanych za kaloryczne, na sylwetkę.
Aleksandra Wiktor
*Treści zawarte na serwisie Bezglutenu.pl mają wyłącznie charakter informacyjny. Żadna z nich nie zastąpi wizyty u lekarza, psychologa czy konsultacji leku z farmaceutą. Misją portalu jest działanie informacyjno-edukacyjne. Zanim skorzystasz z porad zawartych w naszym serwisie, zwłaszcza tych o charakterze medycznym, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą z danej branży. Administrator portalu Bezglutenu.pl nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie w praktyce treści opublikowanych na stronie.