Niewiele osób wie, że kukurydza jest całkowicie bezpieczna dla osób prowadzących dietę bezglutenową.
Kukurydza jest produktem z natury bezglutenowym jak ryż, ziemniaki, gryka czy proso. Spokojnie mogą ją wprowadzić do diety osoby cierpiące na celiakie. Należy jednak uważać w przypadku mąki kukurydzianej. W teorii nie powinna zawierać szkodliwego glutenu, jednak może się tam znaleźć podczas procesu produkcji.
Kukurydza może być składnikiem wielu wspaniałych potraw. Można dodawać ja do zapiekanek, sałatek, stosować jako urozmaicenie kanapki. Z kukurydzy przyrządza się sycącą zupę. Mąka kukurydziana może zastąpić tę tradycyjną i w połączeniu z innymi, bezpiecznymi składnikami tworzyć naleśniki, placki, a nawet ciasta. Znaną na całym świecie smaczną przekąską z kukurydzy jest popcorn.
Kukurydza ma też inne zalety. Jest bogata w witaminy z grupy B, zawiera w sobie również fosfor i żelazo. Oprócz tego dostarcza organizmowi przeciwutleniaczy, które chronią przed występowaniem nowotworów.
*Treści zawarte na serwisie Bezglutenu.pl mają wyłącznie charakter informacyjny. Żadna z nich nie zastąpi wizyty u lekarza, psychologa czy konsultacji leku z farmaceutą. Misją portalu jest działanie informacyjno-edukacyjne. Zanim skorzystasz z porad zawartych w naszym serwisie, zwłaszcza tych o charakterze medycznym, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą z danej branży. Administrator portalu Bezglutenu.pl nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie w praktyce treści opublikowanych na stronie.