Podstawową metodą leczenia celiakii jest stosowanie diety gluten free – czyli takiej, w której nie występują produkty zawierające gluten. Rokowanie w przypadku pacjentów z celiakią jest dobre, pod warunkiem ciągłego stosowania tej diety. Na szczęście w przypadku oznaczania preparatów bezglutenowych panuje bardzo restrykcyjne prawo unijne – muszą być one oznaczane w wyraźny sposób na opakowaniu.
Dozwolone produkty.
Jakie produkty będą dozwolone w diecie gluten free? Glutenu nie zawiera na przykład ryż i wszystkie jego przetwory. Mąkę pszenną można zastąpić kukurydzianą. Bezpieczne są także preparaty z soją oraz różnego rodzaju kasze – takie jak jaglana oraz z gryki. Należy pamiętać o uważnym czytaniu etykiet wędlin – z uwagi na to, że gluten może znajdować się w nich jako domieszka. O wiele bezpieczniejsze są wędliny przygotowywane bezpośrednio w domu. Na szczęście, w Polsce pojawia się coraz więcej sklepów, które rozumieją potrzeby osób z celiakią i oferują dla nich szereg produktów żywnościowych bez glutenu.
*Treści zawarte na serwisie Bezglutenu.pl mają wyłącznie charakter informacyjny. Żadna z nich nie zastąpi wizyty u lekarza, psychologa czy konsultacji leku z farmaceutą. Misją portalu jest działanie informacyjno-edukacyjne. Zanim skorzystasz z porad zawartych w naszym serwisie, zwłaszcza tych o charakterze medycznym, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą z danej branży. Administrator portalu Bezglutenu.pl nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie w praktyce treści opublikowanych na stronie.